Planinari iz Vranja na Kajmakčalanu

VRANJE

 

Članovi Planinarskog kluba „Železničar 2006“ Vranje pohodili su Kajmakčalan i Srpsko vojničko groblje u Bitolju povodom stote godišnjice proboja Solunskog fronta.

Nakon uspona na najvišu kotu planine Nidže na 2.521 metar nadmorske visine,  na granici Makedonije prema Grčkoj, vranjski planinari su u kapeli i spomen kosturnici odali poštu srpskim vojnicima i oficirima.

Bitka na Kajmakčalanu, koja se dogodila  u drugoj polovini septembra 1916. godine, bila je jedna od najvažnijih tokom Prvog svetskog rata. Ona je preokrenula stanje na balkanskom ratištu i otvorila Srbiji i njenim saveznicima put ka konačnoj pobedi. Srpski vojnici bili su posebno motivisani da učine ono što je neprijatelj smatrao nemogućim i nazivali su Kajmakčalan “vratima Srbije” i “kapijom slobode”.

Ova bitka bila je ključna ofanziva čitavog solunskog vojnog pohoda i završena je srpskom pobedom. Cena je bila ogromna, oko 10.000 poginulih i ranjenih vojnika.

Grupa od 52 planinara, članova Planinarskog kluba “Železničar 2006” Vranje posetila je i srpsko vojničko groblje u Bitolju. Predstavnici ovog kluba su položili venac kraj spomenika poginulima za oslobođenje Kraljevine Srbije.

Za vreme rata u Bitoljskoj bolnici preminulo je oko 3.200 srpskih vojnika i oficira. Na groblju je sahranjen 1.321 vojnik srpske vojske iz Balkanskih i Prvog svetskog  rata 1912 – 1918.

Veliki broj njih je poginuo u borbama na Kajmakčalanu 1916. godine.

 

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare