Planinari iz Srbije, među kojima je bilo i Nišlija, osvojili Uhuru, najviši vrh Kilimandžara

NIŠ

Zastava grada Niša zavijorila se 22.oktobra na vrhu Uhuru koji se nalazi na  5895 metara nadmorske visine i najviši je vrh Kilimandžara, Tanzanije i Afrike. Deo ove planinarske ekspedicije koja je na put krenula pod imenom „družina snova“ čimili su i planinari iz Niša Milica Komadinić, Ivica Đorđević i Miroslav Dokman. U ekspediciji su bili još i Kasim Hamzagić, Mirza Ramović, Goran Stojilković iz Leskovca kao i Danijel Milovanović i Jovan Bogojević, Predrag Lučić  i Zoran Pavlović Paća iz Predejana.

                          Uspon je izveden Marangu trasom. Sve je počelo na Marangu kapiji, na oko 1800 metara nadmorske visine. U prvoj etapi, ekipa je prešla 8 kilometara kroz džunglu i došla do Mandara koliba na 2700 m. Sledeća etapa od 12 kilometara vodila je do Horombo koliba na oko 3700 metara nadmorske visine, kroz ređu šumu i pustinju. Odavde je izveden aklimatizacioni uspon do Zebrinih stena na 4200 metara nadmorske visine,  i povratak na Horombo.

                             Od Horomba, ekipa se uputila do Kibo koliba na oko 4700 metara nadmorske visine, preko planinske pustinje, u dužini od 9 kilometara.

                             Kibo je bio polazište za uspon na Uhuru vrh. Završni uspon počeo je pre ponoći između petka i subote.

                             Bilo je hladno i vetrovito. Izuzetno je bila naporna i strma deonica do Gilmanove tačke na 5670 metara nadmorske visine. Savladana je za čak 6 sati, iako je duga tek 4 kilometara. Do vrha Uhuru preostalo je još 2 kilometara, ali ovde je vazduh bio razređen i ekipa se otežano kretala.Konačno,  posle 8 i po sati teškog uspona, dostignut je krov Afrike.

                          Uspon na najviši vrh Afrike obeleđio je i pomalo neobičan događaj za pamćenje. Zaprošena je Jovana Bogojević, reprezentativka Srbije u rukometu, a na krovu Afrike na kolenima se pred njom našao Danijela Milovanović. Jovana se ranije već penjala na vrhove iz programa „Seven Summits“, na Elbrus i Mon Blan, Danijel prvi put na „Seven Summits“.

                              Planinari iz Srbije među kojima se nalaze i planinari sa juga Srbije krenuli su na ekspediciju „Kilimandžaro 2022“ koja je započeta 16. oktobra.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare