Arheološko nalazište u Jagodin Mali moglo bi da postane muzej

NIŠ

Arheološko nalazište u Jagodin Mali moglo bi da postane muzej. Grad želi da uradi eksproprijaciju zemljišta na kom se nalazi nalzište, a investitoru da nađe drugu lokaciju za izgradnju rekla je gradonačelnica Niša, Dragana Sotirovski. Ona ističe da se grad neće odreći ovih nalazišta, i da se narednih dana očekuje sastanak sa investitorom i Zavodom za zaštitu spomenika.

                            Dragana Sotirovski, gradonačelnica Niša je najavila da Grad planira eksproprijaciju zemljišta gde je pronađeno više od 100 grobova iz ranohrišćanskog perioda u naselju Jagodin mala u Nišu. Ovi grobovi, kako kažu arheolozi, pripadaju ogromnoj nekropoli u Jagodin mali, u kojoj je do sada otkriveno mnogo grobnica iz tog perioda. Ovo vredno arheološko nasleđe pronađeno je u Pantelejskoj ulici, kada je privatna parcela pripremana za stambenu izgradnju, i to bez prijave radove, prema rečima gradonačelnice Niša. Ona je takođe rekla da se Grad sigurno neće odreći ovog nalazišta.

                            „Cilj grada je da sačuva arheološko nalazište u Jagodin Mali, i da ga pokaže javnosti. Grad će pokrenuti proces kako bi taj deo bio zaštićen, odnosno, uradićemo eksproprijaciju, da pomognemo investitoru da pronađe drugu lokaciju gde će graditi to što je planirao, a da ovaj prostor postane neka vrsta muzeja na otvorenom. Grad sigurno toga neće da se odrekne“, kazala je gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski.

                          Gradonačelnica Niša je navela da na loši primeri iz prošlosti služe kao nauk kako ne treba postupati sa arheološkim nalazištima, koja danas nisu dostupna široj javnosti.

                            „Videli smo kako ne treba da se radi, mislim na prostor nekadašnje fabrike Beneton i napravili smo jedan zaokret u odnosu prema svemu onome što se pronađe na teritoriji Niša. Zato smo i akvadukt koji je pronađen kada smo počeli da gradimo nastavak bulevara Svetog Pantelejmona stavili u status mirovanja da vidimo da li ćemo na toj trasi takođe pronaći zanimljiva arheološka nalazišta. Ukoliko pronađemo, ovaj akvadukt ćemo konzervirati, dakle trajno staviti u stanje mirovanja, a ukoliko se ne pronađe ništa zanimljivije njega ćemo ipak ostaviti i opremiti da bi mogli turisti da ga vide“, rekla je gradonačelnica Sotirovski.

                         Glavni gradski urbanista, Tanja Obradović, objašnjava kakva je procedura kada je u pitanju izgradnja na prostoru gde se pretpostavlja da postoje arheološka nalazišta.

                         „Kada smo gledali urbanistički projekat imali smo uslove Zavoda za zaštitu spomenika i u tim uslvima nigde nije pisalo da je zabranjena gradnja na toj teritoriji, nego su postojali uslovi da je obavezno prisustvo arheologa prilikom izvođenja radova i ukoliko se naiđe na određeno arheološko nalazište radovi budu zaustavljeni i preduzmu se odgovarajuće mere prema Zakonu o zaštiti kulturnih dobara što je i ovde učinjueno“, kaže Tanja Obradović, glavni gradski urbanista.

                         Šta će se dogoditi sa nalazištem u Jagodin Mali pokazaće razgovori sa investitorom, kaže Obradović, a on nije krenuo sa radovima ovo nalazište ostalo bi i dalje nepoznato.

                       Arheolozi su kroz istraživanja koja se rade od sredine avgusta ovde pronašli preko 100 grobnih celina. Sada se na površini od oko 500 kvadrata može videti kako je to groblje izgledalo i iz čega se sastojalo. Radi se o nekropoli na redove, kažu arheolozi. Nije istražena cela površina, niti će biti u okviru ove kampanje jer to zahteva poseban pristup.

                         Arheolozi kažu da je do sada prilikom građevinskih radova uvek dolazilo do otkrića ali i do oštećenja arheološkog nasleđa, pa su se tek nakon toga sprovodila istraživanja. Podaci govore da je procenat uništenja u Jagodin mali veći od 92 odsto, pa je sada praksa za bilo kakve građevinske radove drugačija.                        U Pantelejskoj ulici pronađeni su i lični komadi nakita, uglavnom od bojenog stakla. Čišćenje i konzerviranje tih predmeta tek predstoji.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare