Plaćena praksa za nezaposlene u Kruševcu, Vranju, Prijepolju, Bujanovcu i Beloj Palanci

VRANJE-BUJANOVAC

Povratnici iz inostranstva i teže zapošljive osobe kroz učešće na plaćenim radnim praksama stiču kompetencije za deficitarna zanimanja.

Trenutno njih 46 deo su Programa „Radna praksa u kompanijama za povratnike i druga teže zapošljiva lica’’

Program realizuju Razvojni biznis centar Kragujevac i Edukativni centar Kruševac u okviru projekta „Podrška integraciji na tržište rada povratnika i drugih teže zapošljivih grupa kroz sticanje nedostajućih veština za tržište rada’’. Projekat se realizuje pod okriljem Globalnog programa Nemačke razvojne saradnje „Migracije za razvoj“ (PME) koji u Srbiji sprovodi GIZ.            

Program podrazumeva plaćenu radnu praksu u trajanju od 2 meseca za nezaposlena lica, i to: povratnike iz inostranstva i teže zapošljive osobe, kod poslodavaca koji imaju potrebu za zapošljavanjem u određenim zanimanjima i priliku za zasnivanje radnog odnosa.

Radne prakse su započete u novembru i sprovode se u Vranju, Bujanovcu, Prijepolju, Beloj Palanci i Kruševcu.

Praktikanti za vreme trajanja radne prakse, se uz pomoć iskusnih mentora, obučavaju za rad uz finansijsku naknadu u visini minimalne zarade. Pored radne prakse, praktikanti su prošli obuku tzv. mekih veština, kako bi se što lakše prilagodili radu u timu i poslodavcima, a takođe dobijaju i kontinuiranu podršku karijernog vođenja.

„Stekao sam neophodno iskustvo i znanje i nakon realizovane prakse poslodavac AFS će mi ponuditi posao u ovoj firmi“, rekao je Enis Jašarević, povratnik iz Nemačke.

Predstavnici GIZ i predstavnici Razvojnog biznis centra iz Kragujevca su tokom decembra 2022. obišli poslodavce u Prijepolju, Vranju i Bujanovcu, gde su imali prilike da razgovaraju sa praktikantima i poslodavcima i čuju njihove dosadašnje utiske i planove za budućnost.

„Praktikanti su u velikoj meri ovladali potrebnim veštinama i, manje ili više, samostalno obavljaju radne zadatke, uz iskrenu napomenu da im je potrebno još radnog iskustva kako bi stekli dodatnu sigurnost, brzinu i rutinu, te u potpunosti odgovorili zahtevima poslodavaca. Svi su zadovoljni odnosom poslodavaca”, istakla je Marija Dragić, programska menadžerka u GIZ i dodala da će većini praktikanata biti ponuđen posao nakon završetka prakse.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare