Plač beba u Crnoj Travi

CRNA TRAVA

Crna Trava je,  sa oko dve hiljade stanovnika, najmanja opština u Srbiji. Ove godine u njoj je  rođeno  samo šest  beba, ali nadu daju porodice iz drugih krajeva Srbije,  koje se vraćaju u rodni kraj.
Lokalna samouprava povratnicima nudi mnoge pogodnosti. Otvaranje novog pogona za proizvodnju peleta , narednog proleća,  trebalo bi  da doprinese promeni demografske slike Crne Trave.

Dugo čekana slika u Crnoj Travi. Posle nekoliko decenija rode su se vratile u selo Brod. Stigle su iz Banata sa porodicom Nikolić. Sanja je majka petoro dece, šesto uskoro u naručju. Aleksandra i Sara školarci . Željana Aleksa i Kristina pored majke. Odluka da se iz Zrenjanina vrate  nije bila laka ali,  nisu se pokajali.
–         Ja,  kako sam došla ovde, e mnogo bolje se  snalazim. Mnogo nam je bolje,  bez obzira što nemamo Bog zna kakve uslove. Ali nam je ovde super,  i deci je bolje – kaže Sanja Nikolić.
Suprug terenski radnik. Sanja u bilo koje doba dana i noći može da se osloni na komšiju Laleta. Za ovog krepkog sedamdesetogodišnjaka nema većeg zadovoljstva nego da u svom Brodu čuje dećiju graju.
–  To nas toliko ohrabruje , daje nam neku snagu,  kada čujemo zagor dece. Jer,  mi smo nekada u ovoj školi imali 280 đaka – kaže  Ranđel Lale Nikolić.

Na sreću,  Nikolići nisu jedini koji su se vratili u svoj rodni kraj. Aleksandra Cvetković je 13 godina živela u Nišu,  a Draginja Zlatković u Aleksincu. Život u Crnoj Travi doneo im je sigurnost i olakšanje.

Kompletan tekst u štampanom izdanju Nove Naše reči i na sajtu www.nova.nasarec.org.rs

 

http://novanasarec.org.rs/plac-bebe-u-crnoj-travi/

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare