Pijaca: Zašto zakupci tezgi ne mogu da imaju veće “ispuste” za robu?

LESKOVAC

Redakciji Regionalne informativne agencije JUGpress obratilo se nekoliko zakupaca pijačnih tezgi i izneli probleme sa kojima se susreću.

To je bio razlog da porazgovaramo sa šefom pijačnih poslova Živojinom Ristićem o problemima koje ističu zakupci.

Jedna od pritužbi se odnosila na ograničenje ispusta na tezgama. Ranije ga nije bilo, a sada je moguće imati najviše 30 centimetara tih ispusta.

„Ranije su bili ramovi, pa je to zauzimalo previše prostora. Onda su se žalile mušterija kako ne mogu da prođu između tezgi. Komunalna inspekcija je takođe imala zamerke. Zato smo doneli takvu odluku, da ispust može da bude najviše 30 centimetara. Dakle, ostaje mogućnost zakupcima da „prošire“ tezgu, ali i da nema smetnji za prolaz mušterija.“

Sledeća zamerka je što pojedini prodavci svoju robu prodaju na tzv. kockama, odnosno samo je naređaju po zemlji i prodaju. Tu se i ne zna ko je platio zakup tog prostora, ko se „švercuje“… Toga više neće biti, kaže Ristić, jer je bilo primedbi i komunalne policije zbog toga.

„Mi imamo kapacitete, nisu sve tezge izdate, tako da će ti prodavci morati da svoju robu prodaju na tezgama.“

Pojedini zakupci se žale i na to što im je potreban samo tzv. sanduk, zbog magacinskog prostora, a ne i izložbeni deo tezge. Sad moraju da imaju pet dana mesečno izloženu robu, kako bi ostvarili mesečni zakup. Takođe, kao problem navode i pravo prečeg zakupa.

„Ovde smo pokušali da nađemo neko rešenje da svi budu zadovoljni“ pojašnjava Ristić.

„Naime, dešavalo se i da neko zakupi nekoliko tezgi, kako ne bi imao konkurenciju pored sebe. Te su tezge bile prazne. Zato sad idemo na to da zakupac mora da ima pet postavljenja u toku meseca, ne može tezgu damo da iznajmi kao magacin. Najpre je bio predlog da bude deset dana, ali smo išli na neku razumnu varijantu. Recimo da se izloži roba svake subote i još jedan dan preko meseca. Što se prava prečeg zakupa tiče, tu se radi o tome da smo želeli da zakupcima nakon isteka ugovora, koji se sklapa u trajanju od godinu dana, omogućimo da ponovo zakupe istu tezgu. Dešava se da neko uzme tezgu u zakup, a tu nije bilo nikog duže vremena. Onda njemu treba vreme da „razradi“ tu tezgu, da ga mušterije upoznaju, da počinju da redovno kupuju kod njega. I dok to uradi, istekne zakup i po pravilu bi sad ta tezga trebala da ide na licitaciju. Zato smo odlučili da zakupcima omogućimo da imaju pravo prečeg zakupa, znači nema licitacije, ako žele mogu da zakupe istu tezgu pod istim uslovima. Ali, mi moramo da gledamo i naš interes, pa to pravo naplaćujemo. Verovatno bi više zaradili licitacijom, ali, ponavljam, hoćemo i da zakupcima izađemo u susret, ali i mi da ostvarimo neku zaradu. Problem pijace je i odliv zakupaca. Vremena se menjaju, veliki trgovinski lanci su sve veća konkurencija pijaci, sve je više robe i po marketima… Zato pokušavamo da izađemo u susret zakupcima, ali da to ne bude na ničiju štetu.“

Prati
Obavesti me o
guest

3 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
ZASTITA POTROSACA
ZASTITA POTROSACA
5 godine pre

U ime zastite potrosaca pod hitno trazite karticu poljoprivrednog proizvodjaca sa poreklom robe iz odredjenog sela. To selo oznaciti na tabli koja ce stajati ispred svake tezge. Potrosaci zele da znaju da li kupus proizveden u selu bez kanalizacije ima nizu cenu od onog koji ima reseno ekolosko pitanje. Time stitimo zdravlje, dajemo punu informaciju o kvalitetu proizvoda, obezbedjujemo razliku u ceni po osnovu realnog kvaliteta i teramo seljake da se priljucuju na mrezu ako je ima, a tamo gde je nema, teramo grad da izgradjuje mrezu.Ovo poreklo poljoprivrednih proizvoda uveliko stoji na zapadu. Takodje ako je neko prekupac i to treba da stoji na tabli.

Potrosac
Potrosac
5 godine pre

iznini, jedno pitanje, a kako resiti prodaju sleperske robe na kvantaskoj pijaci, postavljanjem table iz koje je zemlje uvezen krastavac ili paradajz??????
pa ne mlati praznu slamu, 90% tezgarosa kupuje robu na kvantaskoj pijaci pa je preprodaje na tezgama, osim subote, tu izadju i pravi proizvodjaci da prodaju robu na tezgi.
Vi da hocete da zastitite potrosase, pozabavili bi se pitanjem prodaje uvezenog krastavca, paradajza, jagoda i ostalih stvari koje ubijaju cenu domacem proizvodjacu.

Insajder
Insajder
5 godine pre

Mesko danas podnosi ostavku na mesto predsednika SNS Leskovac. Još uvek se bori ali stigao je nalog da nema lokalne skupštine dok ne podnese ostavku, a za dalje nemam informacije.Razlog je raširena korupcija u Leskovcu i prikrivanje od strane centrale… Vest 99% tačna.