Peticija o danu sećanja na žrtve nasilja

NIŠ
U centru Niša danas su prolaznici potpisivali Peticiju da se 18. maj proglasi Danom sećanja na ubijene žene -žrtve nasilja.

U ovu akciju u Nišu uključila se Komisija za rodnu ravnopravnost i Ženska odbornička mreža.

Među prvim potpisnicama bile su narodne poslanice i odbornice niške skupštine, ali gradonačelnik Niša i predsednici opština.

“Žene su postale žrtve, mada kroz istoriju nisu uvek imale ravnopravan položaj. Kao civilizovano društvo moramo da tragamo za načinima i modelima , da se izborimo za ono što nam je Bog dao. A Bog nam je dao da budemo jednaki. Moramo učiniti sve što je u našoj moći da žene u tom smislu budu zaštićene, ravnopravne i u najmanju ruku jednake.” rekao je gradonačelnik Darko Bulatović.
nis-potpisi-zrtve
Osamnaeisti maj je datum koji treba obeležiti kao dan sećanja ne sve žrtve porodičnog i partnerskog nasilja. Ovaj datum je podsećanje na crni bilans iz 2015. godine, kada je za 72 sata, od 15. do 18. maja,  ubijeno sedam žena. U proteklih deset godina je 326 žena stradalo u porodičnom i partnerskom nasilju. Grad Niš je među prvim gradovima u Srbiji koji je pokrenuo jednu ovakvu peticiju. Sličan vid aktivnosti sprovodi se i u Pančevu , rekla je Dušica Davidović, Koordinatorka ženske odborničke mreže Skupštine grada Niša

Potrebno je da se prikupi 100.000 potpisa da bi se omogućila realizacija ove inicijative.

“ Veoma je važno da se u ovu akciju uključe svi segmenti društva, u cilju donošenja seta zakona koji se odnose na ovu temu, naročito Zakona o sprečavanju nasilja u porodici.  Ovaj zakon sadrži neke novine koje nisu ranije u zakonodavstvu bile predviđene. Ima dosta stepene kontrole primenjivanja tog Zakon. Primenjivaće se od polovine 2017. godine”, rekla se poslanica u republičkoj skupštini Jelena Žarić Kovaćević.
nis-porpisi-zrtve-2
Novina u Zakonu je postojanje specijalizovanog policajca koji će biti nadležan u okviru policijske uprave . Formiraće se savet pri Vladi republike Srbije , koji će kontrolisati sprovođenje Zakona a  u čijem će sastavu biti predstavnici centara za socijalni rad, policija, tužilaštava, sudova.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare