Peti rodjendan Roditeljske kuće

NIŠ

Na današnji dan, pre pet  godina,  27.11.2012.  godine Roditeljska kuća  u Nišu, u Ulici Vizantijski bulevar otvorila je  vrata da primi svoje male ukućane.

Na inicijativu Nacionalnog udruženja roditelja dece obolele od raka (NURDOR) i prihvatanjem Grada Niša da učestvuje kao partner na projektu,  2012. godine, uz pomoć brojnih prijatelja i donatora otvorena je  Roditeljska kuća u Nišu. Roditeljska kuća se prostire na 277 m2. U njoj borave porodice iz južnog regiona čija se deca leče na hematoonkološkom odeljenju pri Klinici za dečje interne bolesti.

“Na ovaj način porodice su zaštićene od dodatnih materijalnih troškova tokom trajanja  lečenja, a deci obezbeđena psihosocijalna pomoć i podrška, prostor za igru i prijatan ambijent tokom dugotrajnih i iscrpljujućih terapija, u zaštićenoj sredini koja podseća na dom. Otvaranjem Roditeljske kuće uz podršku i  pomod brojnih prijatelja zajedničkim snagama, porodicama je obezbeđena ne samo značajna materijalna, već i emotivna i psihosocijalna podrška, a sve sa ciljem da se podigne kvalitet lečenja i života i procenat izlečenja dece obolele od raka na teritoriji južne Srbije” kažu u NURDOR-u.

Za pet godina je u Roditeljskoj kući boravilo  75 porodica, kojima je pored smeštaja uvek bila na raspolaganju pomoć drugih roditelja a volonteri  su  deci poklonili oko 1000 sati druženja i podrške. Među volonterima su I mladi koji su uspeli da pobede ovu tešku bolest.

Ove godine pomoć se pruža 18 porodica. Pruža im se smeštaj, deci se omogućuje da uz igru I druženje lakše podnose terapije. Organizuju se razgovori sa stručnjacima a volonteri im pokazuju da je izlečenje moguće I da život može biti mnogo lepši nego što ga oni sada žive uz stalne terapije.

U NURDORU kažu da je za izgradnju druge faze hemato onkološkog odeljenja pri Dečijoj klinici neophodno je prikupiti još pet milona dinara. Završetak  izgradnje planiran je februara naredne godine.  SMS za pomoć izgradnje ovog odeljenja može se poslati na broj 1150.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare