Petar Janjatović :Eks YU rok enciklopedija protiv interneta

LESKOVAC

Skupiti na jednom mestu podatke o nekih 400-500 bendova koji su više-manje obeležili rok istoriju na ovim prostorima je zaista sizifovksi posao na koji se odlučio rok novinar Petar Janjatović koji je govorio za lesjivački nedeljnik Nova Naša reč .

NNR: Kako, kao neko ko decenijama prati rok scenu, gleda na klince koji danas učestvuju na raznoraznim takmičenjima u pevanju u raznoraznim tv-emijisama?

PJ: Takvih takmičenja je bilo oduvek, od nekih ranih 50-ih godina. Radio Beograd je 60-ih godina imao čuvenu emisiju „Studio 6 vam pruža šansu“ gde su dolazili mladi i talentovani pevači. Ali, ovo je postalo jako devijantno, jer se pretvorilo u formiranje malih kopija. To je najgora stvar koja može da se desi nekom ko želi nešto kreativno da radi, da od malih nogu krene da proba da bude kao nešto. To je kao što mi kažu na koncertu Cece, jer nikad nisam bio pa ne znam, u prvih 50 redova su klonirane male Cece. To stvarno zvuči virtuelno, to je zombi publika. Svi ti rijaliti programi vaspitavaju decu da budu mala Bijonse, mala ovo, mala ono u nadi da će jednog dana biti velika. Ali, neće biti velika ona, nego će biti velika kopija. To je zastrašujuća stvar. Mladi moraju da shvate da je mnogo bitno biti svoj. Ja sam, dok sam bio u žiriju „Idol-a“ pokušavao da to takmičarima i objasnim, da shvate šta je obrada, a šta sviranje tuđe pesme.

kompletan tekst na www.novanasarec.org.rs

i na linku

http://novanasarec.org.rs/index.php/2016/09/13/petar-janjatovic-autor-eks-ju-rok-enciklopedije-knjiga-kojoj-internet-nista-ne-moze/

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare