Peta samostalna izložba Nebojše Mitrovića

VLASOTINCE

U galeriji Kulturnog centra na Nešićevom keju otvorena je peta samostalna izložba akademskog slikara i vajara, profesora Nebojše Mitrovića Puše. Mnogobrojni Vlasotinčani, ljubitelji slikarstva imali su priliku da posle dužeg vremena uživaju u radovima ovog umetnika. Kako sam umetnik kaže, na slikama dominiraju pejzaži, ali ljubitelji kičice i štafelaja nisu bili uskraćeni ni za druge tehnike i motive.

– Želim prisutne da podsetim da deo izložbe predstavljaju i radovi mojih učenika iz osnovne škole „8. oktobar“, reč je o radovima izuzetno talentovanih učenika, koje sam brižljivo prikupljao nekoliko godina – rekao je Nebojša Mitrović, zahvaljujući se svojim prijateljima, kolegama, učenicima i svima koji su došli na izložbu.

Govoreći o radu Nebojše Mitrovića, njegov nekadašnji kolega i dobar prijatelj profesor Luka Krstić je istakao da su Vlasotinčani imali priliku da upoznaju Pušu kao veoma dobrog slikara, majstora akvarela, ulja na platnu, ali da su veoma malo upoznali njegova vajarska dela jer vajarstvo traži velika ulaganja.

– U Pušinim slikama utkana je energija koju publika oseti dok posmatra slike. Njegova platna ne slikaju prošlost, ne slikaju budućnost, ona slikaju večnost. Puša ume da prepozna, da odabere i prenese na platno ono što nosi u sebi. On bira one momente koji predstavljaju večnu sadašnjost, koji predstavljaju život – rekao je između ostalog profesor Luka Krstić.

Svoj radni vek Nebojša Mitrović proveo je u vlasotinačkoj Gimnaziji „Stevan Jakovljević“ i osnovnim školama „8.oktobar“ u Vlasotincu i „Braća Milenković“ u Šišavi. Na sam dan otvaranja izložbe ,,Puša” je napunio 65 godina života i otišao u penziju. Kulturni centar kao organizator izložbe za autora je priredio iznenađenje – rođendansku tortu.

Inače, ,,Puša” je završio vlasotinačku gimnaziju, a potom Višu pedagošku školu i Akademiju umetnosti u Novom Sadu. Izlagao je na pet samostalnih izložbi u Vlasotincu i Leskovcu i učestvovao na 38 grupnih izložbi na likovnim kolonijama u Srbiji i Crnoj Gori

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare