Pet pacijenata kritično, preminule četiri osobe

NIŠ

   Sa potvrđenim virusom korona u niškom Kliničkom centru trenutno je na lečenju 75 pacijenata od čega su petoro u kritičnom stanju i nalaze se na respiratorima. Preminule su četiri osobe, tri iz Niša i jedan pacijent iz Vranja.Na bolničkom lečenju su desetoro dece a kod jednog deteta je potvrđen virus kovid.

                                “ Što se tiče kliničke slike kod dece kao što znate ona je u blažoj formi. Sva deca su stabilna I ono sto je bitno trenutno su van životne opasnosti”, kazao je prof.dr Goran Stanojević, pomoćnik generalnog direktora koji je potvrdio da smo u drugom piku prvog talasa i da je zbog toga došlo do povećanja obolelih i preminulih.          

 On je istakao da za sada KC Niš ima dovoljno lekara I medicinskih sestara.

                            “ Kao što znate primili smo mlade lekare  i medicinske sestre. Ako potreba nalaže imamo uslove da angažujemo I drugo  osoblje iz naše ustanove. Za sada potrebe u kovid bolnicama pokrivamo sopstevnim kadrom”, naveo je Stanojević.

                              Direktor Infektivne klinike prof.dr Miodrag Vrbić kaže da su počeli da primenjuju nove protokole u lečenju obolelih. On je naveo da svi koji su na bolničkom lečenju  imaju ozbiljnu kliničku sliku.

                                “ Činjenica je da na respiratorima imamo pacijente od  30 do 40 godina. Primarno su ugrožena pluca, ali kada bolest toliko odmakne trpe svi organi zbog nedostatka kiseonika”, kazao je Vrbić i dodao.

                            Radi se o lekovima koji su ispitivani za neka druga virusna obolenja  ali sada u kontekstu  COVID-a 19 su pokazali dobra svojstva i efekte. Hlorokin koristimo u određenim situacijama prema postojecim kontraindikacijama za njegovu primenu.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare