Pesma “Niška Banja topla voda” na svim meridijanima

NIŠ

        Nema načina da neko ostane ravnodušan kada čuje pesmu ” Niška Banja topla voda”. Uz zvuke ove pesme ili ćete da cupkate ili ćete da ustanete i da zaigrade jer njen ritam jednostavno ponese onoh ko je sluša. Da je pesma vanserijska pokazalo je to što se sve češće može  čuti i van granica zemlje u kojoj je nastala. Popularna je u mnogim zemljama za izvođače i horove, ne samo u Evropi već i u dalekim zemljama poput Amerike ili Japana, a izvodi se u različitim obradama.

        U Americi je izvodi hor sa Univerziteta u Arkanzasu. Zvuči dobro i dok je peva Hor Bečkih dečaka, a odskora je dobila i svoju rok obradu u izvođenju sastava Piramidus iz Tokija. Inače, pesmu izvodi i jedan ženski hor sa Novog Zelanda, Hor dečaka iz Džordžije,  Ženski hor iz Ontarija, Crkveni hor iz Milvokija. Robi Lakatos čuveni mađarski violinista, romskog porekla, poznat pa zanimljivim izvođenjima džez i klasične muzike, u svom stilu je obradio i ovu našu pesmu.Da sve bude još zanimljivije ima i svoju obradu za violinu, a u sred Pariza ju je publici odstvirao Nemanja Radulović, mag sa violinom koji je, igrom slučaja ili ne, rođen u Nišu i tu proveo svoje detinjstvo.

         Niška Banja topla voda je i tema u holivudskim filmovima. I što je posebno zanimljivo svi je izvode na srpskom jeziku. Tako je pesma Niška Banja topla voda porušila sve barijere, prešla sve granice i utopila se u svaki kulturni milje.

         Tako je Niška Banja topla  voda postala izuzetno moćna, a dobri poznavaoci  muzike kažu da je tome doprineo njen specifičan ritam koji je razigran i pozitivan,  jednostavnost izvođenja i moć da se lako otpeva.

        Pesma je, kažu, napisana 1927. godine, a autor muzike i stihova je nekadašnji glumac Narodnog pozorišta u Nišu Dušan Cvetković.

        Pesma govori o blagodetima banjske vode koje pruža Niška Banja. Omiljena je širom niškog kraja, te je uobičajna prilika da se čuje na proslavama.

        Nezvanična je himna festvala vina, Dana vina i meraka, koji se održava svake godine u Banji na dan svetog Trifuna, zaštitnika vinograda i vinara.

        Pesma ima više verzija, od kojih su dve najpoznatije. Jedna od te dve verzije je delom na srpskom a delom na romskom jezku. Poznati izvođač ove pesme je Olivera Katarina.

2
Ostavite komentar

avatar
1 Tema komentara
1 Odgovori na temu
0 Pratioci
 
Najvise reakcija na komentar
Najvaznija tema
2 Autor komentara
kad marketing prevazidje reklamirani objekatNesa Skorasni komentari autora
  Prati  
Najnoviji Najstariji Najviše glasova
Obavesti me o
Nesa
Gost
Nesa

Šta vredi kad je banja prljava, puna kesa i flaša. 2 divlje deponije, 2 restorana, 1 kafić, 1 bankomat. Kanal je užas bez osvetljenja i pločica,ulice su haos i bez parkinga. Džabe nas znaju kad izgleda banja na Pakistan.

kad marketing prevazidje reklamirani objekat
Gost
kad marketing prevazidje reklamirani objekat

To je bruka vasih politickih predstavnika koji upravljaju budzetom, razvojem, projektima, koji traze pare za ono sto njima koristi a ne za Nisku banju od koje je ostala samo pesma.

Проститутки Бишкека