Perišić: Ne postoji način da se priključite na gasovod

LESKOVAC

Na konferenciji za medije Grupe građana „Za Leskovac ZAJEDNO“ odbornica Mirjana Perišić ukazala je na problem koji se pojavio sa radovima na gasifikaciji Grada Leskovca. Ona je najpre podsetila da je prvi Sporazum o gasifikaciji sa „Jugorosgasom“ potpisao Gojko Veličković 2006. godine.

„Prethodna vlast je 2012. godine dovela magistralni gasovod do grada. Od tada je prošlo deset godina, ali SNS još uvek ne može da se pohvali da će se i ove sezone stanovnici ogrejati na gas. Ovo je ogroman problem, s obzirom da ne postoji nikakav način da se ovaj projekat realizuje. Naime, prošle godine je gradonačelnik Cvetanović najavio izradu studije gasifikacije samog grada i rok za izradu je bio devet meseci, poslušavši tako predlog opozicije, odnosno Dragoljuba Živkovića. Ta studija je završena, ali mi sumnjamo u cenu radova na gasifikaciji i koji iznose 54 miliona evra. Odbornik Cakić je čak pozvao i tužilaštvo za organizovani kriminal da se pozabavi ovom temom. Ali, na stranu sve to, taj gas je ušao u grad, svesni smo da je grad bio raskopan zbog toga, ali to treba podržati, jer će na taj način biti rešeni ogromni problemi mnogih ljudi. Ali, to izgleda kao kada kupite najnovija i najsavremenija kola, a ne koristite ih jer nemate dozvolu. Mi ne znamo koja je procedura i kako doći do gasa, jedinog energenta koji je bezopasan i zbog koga ćemo sutradan moći normalno da dišemo i šetamo gradom, a ne da se krijemo kad počne grejna sezona zbog toksičnog vazduha. Pozvala sam „Toplanu“ i rekli su mi da oni nemaju nikakve veze sa tim gasovodom, to je uradio „Srbijagas“, završili su taj projekat, a mi sada nemamo nikakve koristi od te kapitalne investicije. Izgleda da je važno da šminkamo grad behaton pločama, ali uopšte ne brinemo o zdravlju građana i nećemo da napravimo neke pristojne uslove za jedan normalan vazduh koji se diše u ovom gradu.“

Perišićeva je rekla i da ne postoji preduzeće, institucija, bilo ko kome možete da se obratite i dobijete informacije kako priključiti bilo koje domaćinstvo na gasovod.

„Posebno me je iziritirala izjava direktora „Toplane“ Miloša Ilića, koja je više nego paušalna, kad je izjavio da će svako ko se odmah priključi na gas dobiće beneficije od 150 evra i platiće „samo“ 600 evra.

„Miloš Ilić i „Toplana“ se uopšte ne pitaju za to, tako da ne znam odakle mu pravo da daje takve izjave. Ko će ovde u Leskovcu da plati to? Pritom nije priključak 600 evra, nego plaćate da vam „Srbijagas“ prikači zgradu na sistem, a sva ona instalacija koja je unutar zgrade pada na naš račun. Građane bi morali besplatno da budu priključeni na gasovod, makar i po cenu minusa u budžetu, jer je to od životne važnosti svakoga od nas u gradu, to je budućnost ekologije grada.“

Perišićeva je zamerila i rukovodstvu „Toplane“ što od kako postoji nije napravila nijedan projekat priključenja toplovodu nijedne kuće, a kamoli zgrade koja nije bila priključena.

„Mi imamo 3.578 stanova priključenih na „Toplanu“, što je u odnosu na kompletan broj ljudi manje 10%. Po EU standardima mi smo ruralno područje.“

Prati
Obavesti me o
guest

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Najplaćenija fotelja ne u toplani
Najplaćenija fotelja ne u toplani
1 godina pre

Aje be, me razumeš se. To je najvažnije direktorsko mesto. Pal od Nesu Krstića to je najplaćenija dorektorska fotelja. On je tako prectavio na gradonačelnika. Kao bgim radi važan poso, bog da mu dušu prosti. Gradonačelnika ne mož zamajava samo koj si neće.