Pekara iz Leskovca koja nije vratila kredit dobiće od iste banke više od milion evra odštete

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

LESKOVAC-BEOGRAD

(Insajder)

Odlukom Privrednog apelacionog suda u Beogradu kojom je potvrđena prvostepena presuda suda u Leskovcu dogodiće se , po svemu sudeći,  potpuno apsurdna situacija koja može da ukazuje i na brojna krivična dela u koja su umešane  nadležne institucije.

Na primeru leskovačke pekare koja bi po odluci suda trebalo od banke da naplati iznos 50  puta veći od kredita koji je podigla i nije vratila , ukazuje na uigran mehanizam i spregu advokata, sudskih veštaka, suda i izvršitelja.

Vlasnik pekare Sunce iz Leskovca krajem 2012. uzima kredit od oko 20.000 evra od Aik Banke. Kao obezbeđenje kredita pod hipoteku je stavljena mašina za proizvodnju hleba. Ubrzo pekara prestaje da plaća rate kredita banci zbog loše finansijske situacije. Pekara je smeštena u iznajmljenom prostoru kod trećeg lica, pa AIK banka u dogovoru s vlasnikom prostora odlučuje praktično da zapečati prostorije u kojima se nalaze mašine za proizvodnju hleba zbog duga vlasnika prema banci.

Vlasnik pekare Zoran Ivanković tada tuži banku, Privredni sud u Leskovcu donosi presudu u korist vlasnika i omogućava mu da nastavi da koristi prostor u kojem je pekara. U presudi konstatuje da su Aik banka i vlasnik prostora protivzakonito sprečili vlasnika pekare i zaposlene da uđu u prostor u kojem je pekara.

Međutim tu se slučaj ne završava. Kredit banci i dalje nije vraćen dok se istovremeno, posle ovakve presude suda u Leskovcu, pokreće novi mehanizam. Vlasnik pekare sada tuži banku za izgubljenu dobit i angažuje sudskog veštaka za finansije Zorana Stojanovića koji utvrđuje da je navodno u periodu od 22. aprila 2013 do 05. februara 2015 odnosno za 658 dana pekara izgubila dobit u iznosu od preko milion evra.

Privredni sud u Leskovcu je prihvatio ovakvo veštačenje iako sva dokumentacija koja je dostupna i preko APR i NBS pokazuje da je pekara bila u blokadi i pre nego što joj je banka zbog nevraćanja kredita praktično zaplenila opremu. Prva odluka Privrednog apelacionog suda u Beogradu bila je da se predmet vrati na novo suđenje i da sud angažuje novog finansijskog sudskog veštaka. Ispostavilo se, međutim, da je i drugi sudski veštak iz Leskovca Slavoljub Stojanović utvrdio gotovo isti iznos navodne štete posle čega odlukom suda u Beogradu presuda postaje pravosnažna i znači da banka treba da isplati preko milion evra odštete vlasniku pekare. Slavoljub Stojanović je odbio da odgovori na pitanja Insajdera na osnovu čega je utvrdio visinu propuštene dobiti pekare.

Aik Banka u međuvremenu je republičkom javnom tužiocu inicijativu za preispitivanje pravosnažne presude Privrednog apelacionog suda u Beogradu.

Prati
Obavesti me o
guest

2 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
djox
djox
5 godine pre

Odoh u pekare

Goci
Goci
5 godine pre

Boli kad se izgube pare, svaka čas majstore, oderi ih..