Mustafa: Šta smo tražili od Tačija

PREŠEVO

Predsednik Demokratske partije Albanaca (DPA) , Ragmi Mustafa rekao je danas za JUGpress da su “svi politički lideri” političkih stranaka Albanaca iz Preševske doline , kako Albancu zovu Bujanovac, Preševo I Medvedju, zatražili juče od predsednika Kosova Hašima Tačija da se on I institucije u Prištini “založe za pripajanje Preševske doline Kosovu”.

 

“MI smo Političku deklaraciju koju je  18. jula usvojila Skupština albanskih odbornika, malo proširili više nego što je tada zahtevano I zatražili da se ova oblast pripoji Kosovu prema Referendumu 1. i 2. marta 1992. godine  jer je to isključivo volja građana koji su je tada izrazili “, rekao je Mustafa, čija je stranka u opoziciji u Preševu.

 

Na pitanje kada očekuju odgovor na ovaj zahtev iz Prištine, Mustafa je rekao “U trenutku kada smo to rekli ispred predsednika Tačija on je preuzeo odgovornost da na predstojećim pregovorima sa Beogradom stavi na pregovarački sto i ovaj zahtev Albanaca, pošto do sada nije rešeno ni jedno pitanje koje se tiče osnovnih i individualnih prava Albanaca u Preševskoj dolini”.

“Samim tim što se približavaju pregovori, a više puta je objašnjeno i rečeno od službenog Beograda da će se konačno pitanje Kosova okončati sada, kada smo mi istovremeno isti Albanci kao i na Kosovu  kada se dolazio u situaciju da Srbija priznaje Republiku Kosovo zašto ne priznati i Preševsku dolinu u njegovom sastavu?”, dodao je Mustafa.

 

Na pitanje da li je ovo  uvod u razgovor o razmeni teritorija, Mustafa je rekao “mi nismo pričali oko razmene teritorija i ta tema je potrošena do sada. Više puta je pominjana. Ali, naravno da mi tražimo da budemo deo Republike Kosovo”, rekao je Mustafa .

 

Na pitanje da li su Albanci sa juga Srbije dobili potvrdan odgovor iz Prištine na zahtev, koji sadrži nedavno usvojena Politička deklaracija, da se u Briselski dijalog uključi I razgovor o Albancima iz Preševske doline, Mustafa je rekao da “učestvovanje Albanaca iz Preševske doline nije baš najneophodnije  u Briselskim razgovorima”.

“Ne, učestvovanje Albanaca u ovim pregovorima nije nije baš najneophodnije. Ako je potrebno, ako to vide za potrebu Priština, Beograd i međunarodna zajednica, onda je sasvim jednostavno i lako to rešiti. Međutim, mi smo već zatražili od predsednika Kosova i institucija vlasti na Kosovu da se zalažu za pripajanje Preševske doline Kosovu”, dodao je on.

 

Predsednici opština Bujanovac i Preševo Šaip Kamberi i Šćiprim Arifi, predsednik Skupštine opštine Preševo Sami Salihu  i bivši predsednici te opštine Ragmi Mustafa (Demokratska partija Albanaca DPA) i Ardita Sinani (Partija za demokratsko delovanje PDD ) čije su stranke sada u opoziciji u toj opštini, posle sastanka sa predsednikom Kosova Hašimom Tačijem učestvovali su na okruglom stolu koji je u Prištini organizovalo opoziciono “Samoopredeljenje”. (kraj) ljs

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare