PEDESET DEVET POSTO GRADJANA ZA ULAZAK U EU

BEOGRAD

Za ulazak Srbije u Evropsku uniju (EU) je 59 odsto građana, koji veruju da će to doneti bolju budućnost i prosperitet zemlje, a kao najvažniji uslov za pridruživanje Srbije EU vide priznavanje nezavisnosti Kosova, pokazalo je najnovije ispitivanje javnog mnjenja TNS Medium Galup, koje je  predstavila Delegacija EU u Srbiji.

 

 

Najčešći razlozi za ulazak Srbije u Uniju koje građani navode su ekonomski i to prosperitet zemlje- 46 odsto, bolji standard 38 odsto i šansa za posao 34 odsto, rečeno je na predstavljanju istraživanja.

Ukoliko bi referendum za pristupanje bio održan danas ‘za’ bi glasalo 55 odsto ukupne populacije Srbije, a protiv bi bilo 26 odsto, pokazujuju rezultati, kao i to da bi bila visoka izlaznost na referendum od 73 odsto.

Direktorka istraživanja i razvoja TNS Medium Galupa Milana Aleksić navela je da je uočen porast pozitivnih stavova prema EU u odnosu na ranije godine, a da nema značajnih promena u odnosu na prošlo istraživanje u septembru prošle godine.

Prema njenim rečima, mlađi i obrazovaniji su pozitivniji prema Uniji.

Protiv ulaska u EU je 34 odsto ispitanih.

Protivnici EU kao razloge su naveli strah od siromaštva, eksploataciju Srbije, gubitak suvereniteta i pritiske, ukazala je ona.

U očekivanjima građana kada će Srbija ući u EU, opao je procenat onih koji sumnjaju da će se to ikad desiti i sada
14 odsto smatra da Srbija nikad neće ući u EU, dok ih je u septembru 2014. bilo je 22 odsto.

Čak 57 odsto ispitanih veruje da će Srbija biti članica u narednih pet do 10 godina.

U javnom mnjenju Srbije rastu očekivanja da će Unija Srbiji postavljati nove uslove, a 41 odsto smatra da je glavni uslov Kosovo, istovremeno 66 odsto je protiv priznanja Kosova u cilju ulaska u EU.

Dijalog Beograda i Prištine podržava 58 odsto građana i ta podrška je stabilna u odnosu na pre, rekla je Aleksić.

Prema njenim rečima, u pogledu informisanosti građana o EU, oni bi želeli da saznaju više o efektima pridruživanja na životni standard, jer se 53 odsto njih oseća nedovoljno informisano.

Prema mišljenju ispitanih, 24 odsto prepoznaje EU kao donatora Srbije, a najviše 49 odsto ih je čulo za pomoć u vreme prošlogodišnjih poplava.

Ispitivanje javnog mnjenja „Stavovi građana Srbije prema EU integracijama” u martu 2015. godine, za potrebe Delegacije EU, sprovela je agencija TNS Medium Gallup na uzorku 1.256 punoletnih građana Srbije.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare