Park Devet Jugovića

Postavljeno Oktobar 21, 2016 od Nova Naša Reč in Leskovac // 0 KomentaraLESKOVAC

Pored  glorifikovane strane međuratnog Leskovca koja je, može se reći, opštepoznata, postoje priče iz istorije našeg grada koje nisu ispunjene nabojem pozitivne energije, entuzijazma i veličanja stanja koje je bilo aktuelno do pre tričavih osamdesetak godina.

 

Kao grad koji se razvio iz orijentalne varoši, sa nasleđem turske kasabe, skrajnutog mesta kroz koji ne prolaze bitni trgovački putevi, Leskovac je imao neku svoju dinamiku razvoja u privrednom i kulturnom pogledu. Tako je posle oslobođenja od Turaka 1877. godine nastala mogućnost da se na osnovama starih zanata i načina življenja, redefinisanih i prilagođenih tekućim potrebama, stvori jedna pozitivna klima za transformaciju iz trgovačkog u industrijski grad. Kako danas živimo u vremenu koje je obeleženo mnogobrojnim promenama, ipak ostaje gorak ukus u ustima, jer taj kvantitet nije doprineo kvalitativnom napretku načina življenja u našem kraju. Iz tog razloga možemo samo da zamislimo kakva je “košnica” bio Leskovac u tim ranim godinama 20. veka, i kako je sudar starog i novog dobio jednu sasvim novu dimenziju.

Kompletan tekst o tome kako je nastao park Devet Jugovića  u štampanom izdanju Nove Naše reči i na sajtu www.novanasarec.org.rs , na linku

http://novanasarec.org.rs/index.php/2016/10/21/park-devet-jugovica/

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare