Vučić: “Jura” subvencije vratila za godinu dana poslovanja, Istinomer:neistina

LESKOVAC-BEOGRAD

(Istinomer)

“Mi smo im do sada pomogli subvencijama od 28 miliona evra, što smo u jednoj godini vratili kroz poreze i doprinose, a da ne pričamo o platama zaposlenih”-Vučić.

KOMENTAR ISTINOMERA

Uprkos višemesečnom pisanju medija o teškim uslovima za radnike u “Juri”, pričama o nepravednim otpuštanjima i prekovremenom radu, predsednik Vlade je tokom nedavne posete toj južnokorejskoj kompaniji u Nišu zaključio da je to naša najbolja fabrika.

”Oni koji se prave pametni pa kažu „strašno, strašno, novi robovlasnički poredak“, neka dođu i pitaju ove ljude hoće li da ostanu bez posla. Ako ste mnogo pametni da im nađete bolji posao, nađite im”, dodao je premijer i svojom izjavom praktično ukinuo mogućnost da neko istovremeno i dobije posao i da njegova prava na osnovu radnog odnosa budu poštovana.
Da je sve više nego u redu opravdao je time što nigde nije video pelene o kojima se pričalo mesecima (?!), dok je opravdanje za velike subvencije ovoj fabrici predsednik Vlade našao u činjenici, kako je rekao, da je 27-28 miliona subvencija koje je Jura dobila do sada od države, vratila u budžet u samo jednoj godini!
Analiza Istinomera pokazala je da to nije istina jer da bi se to dogodilo ”Jura” bi morala da ima tri puta više radnika.
Kako bismo izračunali koliko je država mogla da prihoduje od ”Jure” na ime poreza i doprinosa u jednoj godini, odlučili smo da kao indikatore uzmemo prošlu (2015) godinu, a da broj radnika bude onaj koliko je ova kompanija imala 31. decembra 2015, a to je 5199. Kao mernu godinu uzimamo godinu u kojoj je ”Jura” imala najvše radnika, a broj radnika koristimo za celu godinu. Prosečna zarada u ovoj kompaniji je 20 odsto veća od minimalne zarade u Srbiji što je definisano i ugovorima o dodeli podsticaja.
Po našoj računici država je od ”Jure” u prošloj godini, na ime poreza i doprinosa, prihodovala znatno manje od cifara kojima premijer tako olako barata.
U napomenama koje se objavljuju uz finansijski izveštaj koji je “Jura” predala za prošlu godinu Agenciji za privredne registre navodi se da je ta kompanija za troškove poreza i doprinosa i naknada u budžet uplatila 448.483.000 dinara (oko 3.5 miliona evra). Razlika do 7.828.266 evra koliki je naš račun jesu troškovi poreza i doprinosa koji padaju na teret zaposlenog, u ovom slučaju radnika “Jure”, a koji takođe odlaze u budžet Srbije.
Dakle, ne samo što država očigledno ignoriše ili izbegava da rešava pritužbe zaposlenih u “Juri”, premijer se očito trudi da umiri javnost bajkama da se svaki evro dat toj kompaniji u poslednjih pet godina, vraća u budžet za samo godinu dana.
Budući da je bez ikakvog utemeljenja, premijerovu izjavu, kao teško ogrešenje o istinu, ocenjujemo sa ”kratke noge”.
Dosadašnje subvencije “Juri”
Do kraja 2015. godine ”Jura” je prema onome što piše u njihovim finansijskim izveštajima dobila 25 i po miliona evra. U 2016. godini Ugovorom o dodeli podsticajnih sredstava ova kompanija dobila je i zemljište za proširenje svojih proizvodnih pogona u Leskovcu tržišne vrednosti oko milion evra (951.506).
Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare