Parastosom i polaganjem venaca obeležena 19. godina NATO bombardovanja

NIŠ

Parastosom i polaganjem venaca na spomen kapelu žrtvama ratova na prostorima nekadašnje Jugoslavije i na spomenik stradalima u bombardovanju 1999.godine, obeležena je 19.godišnjica od NATO agresije na SRJ.

 

 Vence su položile delegacije Grada Niša, Vojske Srbije, Nišavskog upravnog okruga, brojna udruženja boraca kao i porodice žrtava.

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović, obraćajući se prisutnima, poručio je da se 19 godina sa bolom i ponosom sećamo nedužnih žrtava, teško razorenih fabrika, mostova, puteva i bolnica. On je naglasio da ne možemo i ne smemo da zaboravimo proleće 1999.godine, koje nije budilo život, već donosilo smrt, stradanja i patnje. Bulatović je ovom prilikom poručio da svi pamtimo stradanje i hrabrost pripadnika vojske i policije, koji su bili dorasli kobnom dobu u kome su živeli.

Na meti aviona NATO alijanse Niš se često nalazio. Za 78 dana bombardovanja, 40 puta je bio meta napada,  28 puta noću i 12 puta danju. Tokom trajanja bombarovanje poginulo je 56 Nišlija, a više od 200 je ranjeno.

Na grad je tokom vazdušne kampanje ispaljeno 324 razornih projektila,  161 avio-bomba, 36 kontejnera kasetnih bombi, 71 krstareća raketa, osam grafitnih projektila. Srušeno je oko 120 objekata, a preko 3.400 stambenih, poslovnih i vojnih objekata je oštećeno.

Uz Prištinu i Novi Sad Niš je bio grad na koji je NATO alijansa posejala najviše bombi .Datum koji će Nišlije zauvek pamtiti je 7.maj 1999.godine. Samo tog dana od kasetnih bombi poginulo je 15 Nišlija, a preko 20 ih je ranjeno. Gađana je gradska pijaca koja je smeštena u samom centru grada pored niške Tvrđave, kvart pored zgarde Banovine, u kojoj se  sada nalazi rektorat Univerziteta u Nišu. Gađan je  Klinički centar sa okolinom i Čair. Uništeno je ili oštećeno oko 120 objekata i 60 automobila.

Niš je zasut kasetnim bombama ponovo 12. maja, u 15 časova, tog dana nije bilo stradalih.

Vazdušna opasnost trajala je u Nišu ukupno 52 dana, 5 sati i 56 minuta.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare