Panel diskusija :“Da se bolje razumemo! Po šukar te haljovamen!”

LESKOVAC

Udruženje građana “Romska obnova, saradnja i alternative – Rosa” iz Leskovca uz podršku Komiteta pravnika za ljudska prava YUCOM realizuje projekat “Da se bolje razumemo! Po šukar te haljovamen!”, koji se sprovodi u Leskovcu i Vranju. Opšti cilj ovog projekta je smanjenje predrasuda prema Romima, promocija tolerancije, antidiskriminacije i rodne ravnopravnosti.

U okviru ovog projekta održana je panel diskusija u  prostorijama Centra za stručno usavršavanje u obrazovanju na kojoj su se razmatrali slučajevi diskriminacije Roma koji su bili prepoznati u Leskovcu, kao i iskustva u radu institucija i mere koje oni preduzimaju u cilju senzibilizacije radnika institiucija, kao i promocije, tolerancije i antidiskriminacije prema Romima.

U uvodnom delu projekat je predstavio predsednik udruženja građana “ROSA” Zoran Saitović. Nakon toga usledilo je izlaganje panelista : koordinatorke za romska pitanja Aleksandre Stojanović, predstavnice Centra za socijalni rad Leskovac Daliborke Stevanović, Marije Trajković iz udruženja “Žene za mir” i Vladimire Amziće iz Doma kulture Roma Leskovac. Između izlaganja, prisutni su imali priliku da vide dva promotivna videa u kojima su učestvovali srednjoškolci iz Leskovca i Vranja. Na kraju je usledila diskusija.

Vladimir Amzić, koji radi u Domu kulture Roma, među problemima je posebno istakao da je Romima malo teže da se pokrenu, da samostalno potraže posao, jer smatraju da će biti odbijeni, pa se  zato trudi da im na svaki način pomogne i zaposli ih.

Još jedan od problema je i taj što većina dece ne želi da ide u školu, ne želi da se obrazuje. Naveden je i primer da roditelj želi da se njegovo dete obrazuje, ali da ono odbija, što verovatno ima veze sa njihovim ranim stupanjem u brak. Ova organizacija se trudi da podstakne decu na obrazovanje, da završe i fakultete i samim tim budu primer ostalim Romima da mogu da se pokrenu i da rade na dobrim radnim mestima.

Saitović je takođe rekao da nekad i sami Romi vrše diskriminaciju prema drugim Romima, da to ne rade samo Srbi, već da ima i takvih primera.

Koordinatorka za Romska pitanja Aleksandra Stojanović istakla je da je sve više Roma koji rade u školama.

“Imamo pet pedagoška asistenta romske populacije, imamo dva profesora romskog jezika. To je ono ključno kod Roma gde radimo na poboljšanju obrazovanja, da nema te diskriminacije po školama kao što je nekad bilo.”

Daliborka Stevanović istakla je da je srećna zbog održavanja Dana rodne ravnopravnosti, koji je počeo da se organizuje ove godine i dodala da je jako korisno da je država počela da se bavi tim pitanjima.

Marija Trajković se zapitala sta se dešava sa ljudima koji žive van teritorije grada i istakla da je nedovoljna informisanost Roma najveći problem i da se mora rešavati.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare