Pajić: Prave od Srbije metu

(BEOGRAD

(Slobodan Pajić)

S obzirom da nisam završio neke normalne škole sa kojima bi sada bio daleko od Srbije, već visoke škole bezbednosti, osećam obavezu i potrebu da ukažem na ovaj bezbednosni rizik.
U realnoj situaciji i rasporedu vojnih efektiva zemalja članica NATO, a koje nas u ovom trenutku okružuju sa skoro svih graničnih linija, mudri i ozbiljni političari bi odbili svako ovakvo naoružanje i avione, pa čak da im neko i poklanja bez i jednog dinara za plaćanje. Na žalost ovde se priča o nekom plaćanju remonta aviona Rusima sa kojima njihovi vlasnici sigurno nisu znali šta da rade, bolje je da neko drugi plati njima njihov remont i sebe označi kao buduću metu, a isto tako se spominje povoljan aranžman za ostatak aviona i sistema iz bratske Belorusije. Da baš to. Srbija sa nabavkom ovakve opreme, potvrđuje status prve mete na udaru u eventualnom sukobu blokova, koji bi da malo ratuju i pokazuju mišiće, bez obzira na moguće žrtve i razaranja.
Pored toga što se Srbija nalazi kao crna mrlja u središtu članica NATO, ona se nalazi i u središtu Balkana, koji je izuzetno značajan za obe strane u mogućem sukobu. Postojanje kumanovskog sporazuma, kojim je Srbija prihvatila da trupe NATO snaga mogu u svakom trenutku ući ili preći preko teritorije Srbije, sa sve preletima svojih borbenih aviona preko njene teritorije, dodatna je smetnja u celoj priči, jer ako se to ne bi poštovalo, opet bi bili na udaru. Posmatrajući vojne strategije u prošlosti i predviđajući neke u budućnosti, ne prihvatiljivo je da se kao deo teritorije nalazite u okruženju jedne vojne grupacije i da pri tome ostanete neutralni, a pri tome se sve glasnije izjašnjavate i deklarišete kao saveznik one druge grupacije koja je potencijalni protivnik u nekom budućem sukobu. Da je kojim slučajem Srbija preko Rumunije i Ukrajine ili Mađarske, Slovačke, Poljske i Belorusije, teritorijalno vezana sa Rusijom, mogao bi se pričati o vojnom savezu ili podršci istočnom vojnom bloku. I u takvoj situaciji Srbija bi bila prva na udaru i krajnja zapadna teritorija tog i takvog bloka.
Zbog navedenog jedino logično i moguće očekivanje, jeste da se medju prvim borbenim udarima zapadnih vojnih grupacija, nađe Srbija, zbog stvaranja kompaktnosti teritorije i celovitosti svog borbenog poretka, kom je tada u pozadini, daleko od prvih linija fronta, ostala nejasna teritorija Srbije. Ako se u sve ovo doda činjenica postojanja vojne američke baze Bondstil, koja je naj veća njihova vojna baza van teritorije Amerike, jasno je da neće i ne može dozvoliti postojanje nejasne teritorije u svom okruženju. To je još jedan razlog da se NATO trupe ušetaju u Srbiju. Ako neki veliki Srbin očekuje da se u to umeša Rusija i pomogne bratskom srpskom narodu, kog je zdušno zadužila pre toga i naoružala svojim otpadom ili Belorusija koja je napravila dobar posao i prodala svoju vojnu opremu, grdno se vara. Odmah da se razumemo, nisam neko ko ne voli Srbiju, ko mrzi Rusiju ili podržava zapad. Naprotiv sve je suprotno, ali pokušavam kao i bezbroj puta do sada u životu, da budem krajnje realan i da mislim u interesu Srbije i njenih građana, koji su do sada više puta bili miševi na poljani na kojoj se biju slonovi. U nekom eventualnom sukobu Srbija ne bi mogla očekivati vojnu pomoć od Rusije ili bilo koje države koja je njen saveznika, ako nije teritorijalno naslonjena na Srbiju. Postojala bi mogućnost da Rusija sa svojim dalekodometnim borbenim efektivima dejstvuje po pojedinim ciljevima u okruženju Srbije ili na njenoj teritoriji, ali ni na koji način ne bi mogla pružiti direktnu pomoć u zaštiti, što se u više navrata do sada pokazalo kao tačno. Sve zemlje u okruženju Srbije nisu, niti će dozvoliti prelet ili prelazak trupa Rusije preko svoje teritoriju u cilju pomoći Srbiji. Ostaje mogući scenario, kao i u svim ratovima do sada, da obe strane u sukobu uništavaju Srbiju po svojoj volji i potrebi, da strada srpsko stanovništvo i ona ima naj više štete.
Naj novija dešavanja i izgalasavanje američkog kongresa da Amerika bez najave može prva izvršiti nuklearni udar po svom potencijalnom neprijatelju, ostavlja gorak ukus u ustima. Ratovi počinju i vode se zbog nekih bezazlenih stvari, nadmudrivanja pojedinaca, pohlepe, dominacije i u krajnjem slučaju zajebancije i dokazivanja koje jači ili čija raketa dalje ide. Moramo se svi zamisliti da li želimo da se nađemo kao prva meta ili budemo večiti predmet za potkusirivanje velikih.
U pamet se Srbi dozovite. Dosta smo bili kamen u tudjoj cipeli.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare