I ovo je Srbija : Život pod pritiskom kukastih krstova

PANČEVO

(013info.rs- rekst i fotografije Vladimir Đoković)

Bračni par Klajn, Slavica i Ljubomir, su se prošle godine, posle 19 godina, vratili iz Kanade u svoju kuću u naselju Nova Misa u Pančevu. Umesto mirnog života kome su se nadali suočili su se sa komšijskom netrpeljivošću.

Slavica Klajn svedoči kako je, sada već višemesečno maltretiranje, počelo još maju kada su ih po dolasku neke komšije pitale što su se vratili iz Kanade i preporučivale im da se odsele. Usledilo je uporno parkiranje na javnoj površini sa obe strane kuće čak i u vreme kada su dolazili majstori. Nastavilo se kidanjem i krađom saobraćajnog znaka koji je u međuvremenu postavljen. A zimi, objašnjava Slavica, baš ispred njihove kuće završi komšijski sneg čije topljenje ugrožava temelj kuće.

– Tokom noći 5. decembra, baš na dan kada je drugi put vraćen saobraćajni znak, noću su na našoj kući iscrtali kukaste krstove. Meni je to krajnje uznemirujuća poruka jer smo mi Klajn. Majka moga supruga je prvoborac, otac je bio u zarobljeništvu a familija je stradala samo zbog toga što su Jevreji, kaže Slavica Klajn.

Supružnici Klajn za pomoć su se zbog lagerovanja snega ispred njihove kuće obraćali komunalnoj inspekciji, gradskoj Direkciji i Agenciji za saobraćaj kada je znak u pitanju, policiji posle skaradnih poruka ispisanih na kući kada je na licu mesta i obavljen uviđaj. A Slavica svedoči da i dalje žive po strašnim pritiskom.

– Ništa tim komšijama loše nismo uradili. Nikakvog spora sa njima nemamo. Nismo se ranije svađali. Ne znam zašto to rade. Na kraju smo pisali i gradonačelniku Saši Pavlov. Dobili smo odgovor da će pri sledećem snegu komunalna inspekcija izaći ponovo na teren, objašnjava Slavica Klajn.

Supružnici Klajn za pomoć početkom januara obratili i Jevrejskoj opštini u Pančevu. David Montijas predsednik Jevrejske opština ističe da su se odmah obratili gradonačelniku, načelniku Područne policijske uprave, ambasadi Kanade i lokalnoj RTVPančevo.

– Bio sam na razgovoru u policiji. Očekujem od policije da ovaj problem reši tako da napadi na bračni par Klajn prestanu. Uopšte nije momenat i šteta se na ovaj način nanosi svima. I porodici Klajn, i jevrejskoj zajednici, i državi Srbiji i policiji, apeluje David Montijas.

A što se tiče počinilaca koji su na fasadi nacrtali kukaste krstove njih su snimile kamere, a policija za njima traga. U međuvremenu policijske patrole češće obilaze Bačvansku ulicu u naselju Nova Misa. Kako svedoči Slavica Klajn to ne smeta komšijama da oko znaka i dalje parkiraju svoja vozila.

Ne tako davno, pre nekoliko godina, na pojavu kukastih krstova na fasadama centra grada reagovalo se njihovim simboličkim prekrečavanjem. To su zajedno radili predsednik Jevrejske opštine i tadašnja gradonačelnica.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare