POVERENIK : DOSTAVITI PODATKE KRIKU-U O RADNOM STAŽU VUČIĆA I NIKOLIĆA

BEOGRAD

(Krik)

Poverenik za informacije od javnog značaja naložio je Republičkom fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO fond), da novinarima KRIK-a dostavi informacije o radnom stažu predsednika Tomislava Nikolića i premijera Aleksandra Vučića.

Novinari KRIK-a su zahtev za pristup informacijama o tome gde su Vučić i Nikolić bili zaposleni i u kom periodu, te da li su im po tom osnovu plaćeni doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje, uputili još u novembru 2014. godine. PIO fond je tada odbio da dostavi tražene podatke navodeći da spomenute osobe nisu dale saglasnost da se njihovi podaci daju trećim licima.

Novinari su se potom žalili kancelariji poverenika, koji je poništio odluku i zatražio od fonda ponovno postupanje po zahtevu.

Odlučujući drugi put po zahtevu, PIO fond je ponovo doneo rešenje da neće dostaviti tražene informacije. Fond je tada napomenuo da podaci koje poseduju predstavljaju poslovnu tajnu.

Nakon druge žalbe upućene povereniku, ova institucija donela je rešenje kojim PIO fondu nalaže da informacije o radnom stažu Nikolića i Vučića dostavi novinarima KRIK-a.

,,Kako su u pitanju najviši državni funkcioneri, informacije o njihovim biografijama su, van svake sumnje, informacije u pogledu kojih postoji interes javnosti da ih zna”, navodi se u obrazloženju ove odluke.

,,To jesu podaci o ličnosti, ali se ne radi o nedozvoljenoj obradi tih podataka”, piše u rešenju.

Novinari KRIK-a su, inače, informaciju o radnom stažu jednog drugog funkcionera dobili od PIO Fonda. I u tom slučaju je intervenisala kancelarija poverenika.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare