OTVOREN KONKURS ZA PODRŠKU MIKRO I MALIM PREDSUZEĆIMA

BEOGRAD

Razvojni program Evropski PROGRES objavio je javni poziv za dodelu bespovratne pomoći preduzetnicima, mikro i malim preduzećima sa ciljem da se poveća proizvodnja i stvore uslovi za otvaranje novih radnih mesta. Evropska unija i Vlada Švajcarske su za ovu aktivnost, usmerenu na povećanje konkurentnosti lokalne privrede u 34 opštine jugoistočne i jugozapadne Srbije, opredelile ukupno 250.000 evra. Javni poziv biće otvoren do 10. juna 2016.

Pravo učešća na konkursu imaju preduzetnici, mikro i mala preduzeća koja su registrovana 2013. ili 2014. godine na teritoriji jedne od 34 opštine obuhavaćene programom Evropski PROGRES. Preduzeća moraju da budu većinski u domaćem privatnom vlasništvu, da imaju ostvarenu poslovnu dobit na kraju 2015. godine kao i izmirene obaveze po osnovu uplate poreza i doprinosa.

„Evropska unija i Vlada Švajcarske putem ovog javnog poziva pružaju podršku privatnom sektoru koji je ključan za ekonomski rast i povećanje zaposlenosti“, rekao je Grem Tindal, menadžer Evropskog PROGRESa.

Program će podržati najmanje 12 projekata, a dodeljena sredstva po projektu ne mogu preći 25.000 evra za malo preduzeće i 15.000 evra za mikro preduzeće ili preduzetnika, dok podnosioci projekata treba da obezbede finansijsko učešće od 30% od tražene vrednosti donacije. Evropski PROGRES neće dodeljivati novčana bespovratna sredstva, već će u odobrenoj vrednosti biti nabavljena oprema ili pružene usluge koje treba da doprinesu povećanju produktivnosti, otvaranju novih radnih mesta i širenju tržišta. Preduslov za finansiranje projekata jeste spremnost aplikanata da sprovode aktivnosti društveno odgovornog poslovanja.

„Očekujemo da predstavnici privatnog sektora osmisle i sprovedu aktivnosti kojima će podržati širu zajednicu, poput pružanja podrške lokalnim organizacijama, organizovanja javnih radova ili učešća u humanitarnim akcijama“, istakla je Olivera Kostić, menadžerka sektora za konkurentnost u okviru programa Evropski PROGRES.

Kako bi približio uslove konkursa, Evropski PROGRES će u periodu od 18. do 28. aprila 2016. godine održati informativne sesije na jugoistoku i jugozapadu Srbije i to u: Vranju, Leskovcu,  Knjaževcu, Novom Pazaru, Ivanjici, Prijepolju, Bujanovcu i Nišu.

Više informacija o samom pozivu kao i dokumentacija za prijavljivanje dostupne su na veb sajtu Evropskog PROGRESa http://www.europeanprogres.org/pozivi/sr/

Aktivnosti Evropskog PROGRESa, programa koji doprinosi održivom razvoju južne i jugozapadne Srbije, Evropska unija i Vlada Švajcarske podržava sa ukupno 24,46 miliona evra. Program ima za cilj da ojača lokalnu administraciju, stvori povoljnije okruženje za razvoj infrastrukture i privrede kao i poboljšanje sprovođenja politika u oblasti socijalne inkluzije. Aktivnosti na terenu sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS).

Opštine obuhvaćene programom – Novi Pazar, Ivanjica, Nova Varoš, Priboj, Prijepolje, Raška, Sjenica i Tutin na jugozapadu Srbije, kao i Prokuplje, Blace, Žitorađa, Kuršumlija, Leskovac, Bojnik, Vlasotince, Lebane, Medveđa, Crna Trava, Vranje, Bosilegrad, Bujanovac, Vladičin Han, Preševo, Surdulica, Trgovište, Brus, Aleksinac, Gadžin Han, Doljevac, Merošina, Svrljig, Babušnica, Bela Palanka i Knjaževac na jugoistoku zemlje.

RASPORED ODRŽAVANJA INFORMATIVNIH SESIJA PO OPŠTINAMA I GRADOVIMA

VRANJE

ponedeljak, 18. april 2016. u 11 časova

Biznis inkubator centar (Radnička 5, Upravna zgrada Jumka, IV sprat)

BUJANOVAC

utorak, 19. april 2016. u 12 časova

Amfiteatar Ekonomskog fakulteta iz Subotice u Bujanovcu (Karađorđa Petrovića BB)

LESKOVAC

sreda, 20. april 2016. u 11 časova

Centar za stručno usavršavanje u obrazovanju (Leskovačkog odreda 6)

KNJAŽEVAC

četvrtak, 21. april 2016. u 11 časova

Dom kulture, sala društvenog kluba (Branka Radičevića 1)

NIŠ

ponedeljak, 25. april 2016. u 11 časova

Deli Centar (Davidova 2)

NOVI PAZAR
utorak, 26. april 2016. u 11 časova
Kulturni centar, svečana sala (Stevana Nemanje 2)

PRIJEPOLJE
sreda, 27. april 2016. u 11 časova

Dom kulture, mala sala (Sandžačkih brigada 2)

IVANJICA

četvrtak, 28. april, 2016. u 11 časova

Hotel Park, konferencijska sala (Venijamina Marinkovića 10)

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare