Otvoreno renovirano igralište u školi

LESKOVAC

U školi za osnovno i srednje obrazovanje „11. oktobar“ svečano je otvoreno igrališta za decu i mlade, čije renoviranje je podržano kroz projekat „Podsticanje zapošljavanja mladih“.

Ovaj projekat se sprovodi u okviru Nemačke razvojne saradnje, a sprovodi ga nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ u saradnji sa Ministarstvom omladine i sporta Republike Srbije, kao vodećim partnerom, i uz podršku Ministarstva privrede, Ministarstva rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Ovaj projekat se, pored zapošljavanja mladih iz osetljivih grupa, bavi i unapređenjem njihovih životnih uslova. Sa tim ciljem inicirano je postavljanje pet montažnih dečijih igrališta u Nišu, Leskovcu, Pirotu, Preševu i Subotici. Igralište u Leskovcu je namenjeno učenicima škole „11 oktobar“, deci i mladima sa smetnjama u razvoju, kao i deci i mladima iz okolnih naselja, među kojima su i dva romska naselja.

Podršku ovom projektu pružila je lokalna samouprava, a u njeno ime Marija Jovanović je najpre podsetila da Leskovac i GIZ imaju odličnu saradnju.

„Pored dečjeg igrališta zamenjena su i ulazna vrata i namontirana je rampa za osobe sa invaliditetom. Inače, lokalna samouprava je prošle godine za potrebe škole „11. oktobar“ finansirala opremanje prve senzorne sobe na nivou Jablaničkog okruga u vrednosti od 1,5 miliona dinara, a 2,5 miliona je dato za izgradnju platoa za preventivno-korektivne igre i vežbe. Svakog meseca se redovno isplaćuju putni troškovi pratilaca 25 učenika ove škole. U toku naredne nedelje sprovešće se javna nabavka za izvođača radova za renoviranje toaleta u školi čiji se kompletan iznos finansira iz budžeta.“

Aleksandar Bec, šef projekta „Podsticanje zapošljavanja mladih“, rekao je da je uživao u poseeti ovoj školi pre nekoliko nedelja, te da mu je bilo interesantno da vidi kako učenici ovde rade.

„Nemačka vlada je srećna da može da vidi da Leskovac i njegovi građani naporno rade kako bi investirali u budućnost svog grada. Deca ove škole su deo budućnosti Leskovca i zbog toga nemačka vlada podržava postavljanje ovog igrališta. Želimo da podržimo decu koja imaju poteškoće da nađu svoje mesto u društvu, kao i da im pomognemo da kasnije nađu posao. Nadamo se da će Leskovac nastaviti da kreira bolju perspektivu za mlade. Nemačka želi jaku Srbiju u jakoj i ujedinjenoj Evropi, koja ima otvorene granice.“

Direktor škole „11. oktobar“ Vladimir Anđelković kaže da je ovogodišnji polazak u školu za decu bio poseban, jer ih je sačekao niz rekvizita koji oni koriste za zabavu i igru.

„Oni svo svoje slobodno vreme provode tu i veoma su zadovoljni. S druge strane, ono što je nama kao njihovom nastavnom kadru bitno, je da su oni tu i bezbedni i sigurni.“

U ime učenika zahvalio se Milan Bogdanović, predstavnik đačkog parlamenta škole, koji je naglasio da će se na igralištu ne samo igrati, nego i družiti.

Nakon svečanog potpisivanja Ugovora o donaciji primopredaji igrališta, usledila je predstava i modna revija koju su pripremili učenici škole.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare