Otvorena radionica za zavarivače

LESKOVAC

Osposobljavanje za siguran i dobro plaćen posao, rešenje radi smanjenja broja nezaposlenih, mladih ljudi sa teritorije grada Leskovca, su samo neki od opisa pomoću kojih je danas okarakterisana i zvanično otvorena, renovirana radionica za zavarivače u Tehničkoj školi „Rade Metalac“.

U okviru Regionalnog centra za kontinuirano obrazovanje odraslih, koji funkcioniše pri Tehničkoj školi, najveće interesovanje u poslednjih par godina iskazano je upravo za obuku za zavarivače, rekao je danas prilikom otvaranja radionice gradonačelnik Leskovca, Goran Cvetanović.

Dosad je ovu obuku završilo 40 polaznika i u medjuvremenu su, navodi Cvetanović, sa dobijenim sertifikatom, uspeli da pronadju i posao.

Pozitivan je da će otvaranje ovakve radionice podstaknuti mlade da se bave zanatima i dodaje da većinu mladih, nakon završenog školovanja, privlači zaposlenje u državnim institucijama gde „nema slobodnih radnih mesta ili ih ima vrlo malo“.

„Leskovcu su potrebne zanatske škole, kao i vredne, marljive zanatlije koje će svoju energiju i trud pretočiti u dela. Ne želimo da se dogodi da nemamo dovoljan broj radnika i da nam radna snaga dolazi iz inostranstva. Zato moramo da stvaramo uslove da zanatska zanimanja budu više plaćena, jer naporan rad zahteva i veća primanja“, poručio je Cvetanović, uveren da se ovakva zanimanja u Srbiji ne poštuju na adekvatan način.

On dodaje i da je otvaranjem renovirane i adaptirane radionice, koja će pratiti evropske savremene trendove u obuci za zavarivanje, Tehnička škola prevazišla okvire jedne vaspitno – obrazovne ustanove i otišla korak dalje prilikom obučavanja mladih za jedno od deficitarnih zanimanja na tržištu rada.

Trening centar za zavarivače opremljen je u saradnji sa Nemačkom organizacijom za medjunarodnu saradnju (GIZ), Odeljenjem za društvene delatnosti i lokalni razvoj Grada Leskovca i TŠ „Rade Metalac“.

Današnjoj svečanosti povodom otvaranja trening centra prisustvovao je i vodja projekta Nemačke organizacije GIZ, „Podsticanje zapošljavanja mladih“, Hajnc Diter Harbers. U sklopu projekta je i finansirano opremanje radionice.

Diter Harbers je ovom prilikom istakao da u Nemačkoj postoji ekstremno visoka potražnja za visoko kvalifikovanim zavarivačima.

„Već godinu dana bavimo se obučavanjem mladih zavarivača i što se tiče mogućnosti zapošljavanja odnosno stope, ona iznosi sto posto. To je sigurno povezano sa time što mi vršimo veoma ciljani odabir tih mladih ljudi. Do svega ovoga je došlo nakon razgovora sa direktorom firme „Simens“ koji mi je rekao da su im hitno potrebni zavarivači“, rekao je Diter Harbers naglašavajući da pre godinu dana ovaj trening centar nije ni mogao da se nazove radionicom.

Obraćajući se prisutnima, direktor Tehničke škole, Slavoljub Stanojević, tokom govora kratko se osvrnuo i na nekadašnji izgled centralne školske radionice „kada je i mašina bilo mnogo više, i kada je treći stepen srednjeg stručnog obrazovanja počeo da se gasi“.

„Bio sam djak ove škole, dok radionica još nije ni postojala. Tada smo bili u podrumu zgrade Gimnazije. Trudili smo se da je oživimo i uspeli smo u tome, ali nedovoljno“, konstatovao je Stanojević.

Regionalni centar za kontinuirano obrazovanje odraslih koji funkcioniše u Tehničkoj školi „Rade Metalac“ osnovan je 2012. godine i od tada izvodi obuke koje su u skladu sa potrebama tržišta rada. U centru se realizuju 17 različitih vrsta obuka od kojih je, kako je rečeno, naročito interesantna obuka za zavarivače koju sprovode nastavnici Tehničke škole, a proveru znanja i veština obavljaju profesori Mašinskog fakulteta iz Niša.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare