Otvorena izložba vranjskog slikara „Nezaborav“

VRANJE

U galeriji Narodnog univerziteta Mita Ristić slikar iz Vranja,  sugrađanima se predstavio postavkom od 31 slike koju je nazvao „Nezaborav“.

Autor kaže su slike podeljene u nekoliko ciklusa i da je na taj način simbolično prikazan put srpskog naroda od ropstva do slobode.

U fokusu izložbe je čuveni Beli most, jedan od najznačajnijih kulturno istorijskih spomenika Vranja, koji je svoje mesto našao i na grbu Grada.

Izložbu je otvorio gradonačelnik dr Slobodan Milenković koji je rekao da u dugoj i burnoj istoriji postojanja Vranja značajan deo zauzimao život pod osmanskim zavojevačima. Tek je na izmaku poslednjih dana januara, pre 141 godine, odlučnim nastupanjem naših predaka, tadašnja varoš konačno osetila zagrljaj slobode.

,,Ovo parče zemlje, od davnina je most između istoka i zapada. Beli most prepoznatljiv je simbol Vranja, čuvar legendi i nezaobilazna inspiracija umetnika. Ovaj svedok davnih vremena, spajao je i razdvajao, mirio i služio, nadahnjivao i verno svedočio o ljudima ovog kraja. Prošaran obiljem priča i sudbina, njegov vanvremenski mit zabranjene ljubavi Ajše i Stojana, vezao je suprotnosti, vezao je lično i opšte, ropstvo i slobodu. Most je spajanje i to ne samo prostorno, već i vremensko i duhovno“, rekao je gradonačelnik.

On je dodao da ova izložba kroz segmente propoveda celinu bitnog toka jednog dela naše istorije. Kroz doživljaje prošlosti, dočarana nam je sloboda, kao krajnja želja ljudi ovog kraja.

Ristić je član Saveza profesionalnih umetnika Moskve od 2013. godine. Imao je preko 30 samostalnih izložbi u Srbiji, Makedoniji i Bugarskoj. Učesnik je mnogobrojnih zajedničkih izložbi u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je brojnih nagrada.

Ovaj kulturni događaj je upriličen u okviru obeležavanja 31. januara, Dana grada.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare