DPK protiv ideje o razmeni teritorija i međunarodne konferencije o Kosovu

PRIŠTINA

Demokratska partija Kosova (DPK) usprotivila se predlogu svog bivšeg lidera i predsednika Kosova Hašima Tačija o razmeni teritorija sa Srbijom, ali i ideji premijera Ramuša Haradinaja o održavanju Međunarodne konferencije o Kosovu, prenose kosovski mediji.

DPK je pozvao Tačija i Haradinaja da se “odreknu jednostranog političkog protagonizma i da koordinišu delovanje u interesu Kosova”. 

Ta stranka je u današnjem saopštenju navela da ideju premijera Haradinaja o Međunarodnoj konferenciji o Kosovu vidi kao “realnu opasnost ponovnog otvaranja pitanja finalnog statusa Kosova, koji je rešen proglašenjem nezavisnosti 17. februara 2008. godine”, ali i kao opasnost od uključivanja Rusije u taj proces. 

“Lični stavovi su legitimni, ali Skupština Kosova je najviša institucija države i nijedna odluka nema vrednost bez dobijanja saglasnosti poslanika”, navodi se u saopštenju. 

DPK je naveo i da Kosovo vodi dijalog “samo zarad pune normalizacije odnosa sa Srbijom, međusobnog priznanja, stolice u Ujedinjenim nacijama i perspektive učlanjenja u EU i NATO”. 

“Rezultat dijaloga mora biti potvrđen na referendumu i u Skupštini Kosova”, navela je Demokratska partija Kosova i zatražila od opozicionih partija da “preuzmu državničku odgovornost za zemlju”, za šta su kako su naveli, “dobili građansko poverenje”.

DPK je pozvao Demokratski savez Kosova da “prestane sa jezikom potcenjivanja”, dok od Samoopredeljenja traži da se “distancira od diskursa protiv države”.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare