Otvorena izložba fotografija „Ostavljena sećanja“

VRANJE

Na platou ispred Narodnog muzeja u Vranju postavljena je izložba pod nazivom „Ostavljena sećanja“.

Izložba je nastala od fotografija izgubljenih i zaboravljenih igračaka, koje su nastale od oktobra 2015. do aprila 2016. godine, u Prihvatnom centru u Preševu. Autor je Milica Anđelković Jovanović koja je svojevremeno izjavila  da je deo fotografija dobila od kolega sa terena, čime su dali svoj nemerljiv doprinos.

Postavku čine 20 fotografija igračaka dece migranata koje su ostale iza njih tokom trajanja Zapadnobalkanske rute i prelaska hiljade migranata preko teritorije Republike Srbije.

„Zašto igračke? Zato što su one jedino što ostaje iza malih života koji u naručju svojih porodica, kroz sunce, kišu i hladnoću, džinovskim koracima hitaju kao sanjanoj Evropi“, navela je u brošuri koja je štampana za izložbu , Anđelković Jovanović.

 Šefica Misije Međunarodne organizacije za migracije IOM u Srbiji Lidija Marković je rekla da izložba govori sama za sebe.

„Fotografije koje su izložene su nečije emocije, nečiji doživljaji zaleđeni u datom trenutku, zaboravljene uspomene hiljada dece koja su prošla kroz Srbiju“, istakla je ona.

Marković je dodala da je srećna što je postavka otvorena upravo u rodnom gradu autorke.

Nenad Antić, zamenik gradonačelnika Vranja je rekao da fotografije predstavljaju trenutke patnje, kamen u mozaiku patnji koje su preživeli migranti.

„Milica, kao idejni tvorac ovog koncepta, želela je da na umetnički način prikaže impresije najosetljivije kategorije ljudi, a to su deca. Ove fotografije imaju svoju istoriju”, rekao je Antić.

Nakon Vranja, postavku će biti u prilici da vide i stanovnici još nekih gradova u Srbiji.

Izložba je priređena u sklopu projekta „Otvorene zajednice – uspešne zajednice“, koji realizuje IOM – Međunarodna organizacija za migracije, u partnerstvu sa drugim UN agencijama, ministarstvima i Komesarijatom za izbeglice i migracije.

Otvorena je uz finansijsku podršku Delegacije EU u Srbiji i logističku podršku Grada Vranja.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare