Janjić: Unutrašnji dijalog o Kosovu urušen

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

BEOGRAD

(FoNet/JUGpress)

Unutrašni dijalog se urušio, jer nije ostvaren postavljeni osnovi cilj, postizanje što šireg uključivanja aktera sa idejom da se dođe do opšteg društvenog konsenzusa o rešenju Kosova, ocenio je danas direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić, navodeći da je pred predsednikom države Aleksandrom Vučićem težak zadatak.

On je, na predstavljanju izveštaja o monitoringu unutrašnjeg dijalog o Kosovu, rekao da se unutrašnji dijalog o Kosovu urušio jer nije doveo do cilja koji je postavio Vučić, kada ga je neformalno započeo pre oko godinu dana tekstom u medijima.

Prema rečima Janjića, tačno je kad Vučić kaže, u obraćanju sa izvestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvidom Mekalisterom, da ovdašnjim vlastima predstoji težak proces.

Ona se našla pred rezultatom, u unutrašnjem dijalogu, koji favorizuje status kvo ili razgraničenje, naglasio je Janjić, navodeći da to očigledno nisu opcije koje mogu da prođu.

Bilo zato, navodi, što nisu u interesu Srbije – status kvo, bilo što razgraničenje, koje može u nekoj fazi da uključi razmenu teritorija, nije prihvatljivo očigledno ni za kosovsku stranu ni za druge aktere.

Znači jedan težak zadatak da se, kako je to Vučić rekao, ubede građani da prihvate ono što je bilo na dohvat ruke, rekao je Janjić navodeći da je ta treća opcija, normalizacija odnosa, zanemarena upravo u institucionalizovanom dijalogu.

Janjić je ocenio da Vučić, kao pregovarač, nije dobio podršku čak ni u vladajućoj koaliciji, mada mu se deklarativno niko nije suprostavljao, dodajući da mu „Dačić i Vulin ništa nisu pomogli“.

Janjić je rekao da je normalizacija odnosa u institucionalnom dijalogu bila zanemarena.

“Objektivno je to problem, zbog koga mi kažemo da je došlo do urušavanja (dijaloga)”, rekao je Janjić.

Janjić je naveo da se u dijalogu nije govorilo o potrebama, već o interesima.

“Moramo da pokušamo da se vratimo na ono što je bilo na dohvat ruke, a to je normalizacija”, kazao je Janjić.

Janjić je ocenio da ljudska i opšta bezbednost moraju postati predmet pregovora Beograda i Prištine, kao i da se politika Srbije prema Kosovu nalazi “na raskrsnici”.

Viši naučni saradnik u Institutu za filozofiju i društvenu teoriju Predrag Milidrag rekao je na istom skupu da je nakon ubistva lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića i hapšenja direktora Vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marka Đurića došlo do gubitka orijentacije u unutrašnjem dijalogu.

On je kazao da su ti incidenti doveli do zamiranja dijaloga o Kosovu.

“Veoma mnogo glasova je bilo koji su tražili da Srbija istupi iz Briselskih pregovora”, rekao je Milidrag.

Peti izveštaj o monitoringu unutrašnjeg dijaloga obuhvatio je period od 16. marta do 20 maja. ove godine u kojem je, kako je ocenjeno, završen njegov institucionalni deo.

Na današnjem predstavljanju ovog izveštaja predstavljeni su i rezultati istraživanja  reakcija na društvenim mrežama o dijalogu.

Zanimljivo je da posle ubistva Olivera Ivanovića i hapšenja Marka Djurića raste broj komentara u kojima se konstatuje da je Srbije “izgubila Kosovo” i da i na severu Kosova svu vlast i ingerencije ima Priština .

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare