Otvorena izložba fotografija o Leskovcu od oslobodjenja od Turaka do Drugog svetskog rata

LESKOVAC

U holu Narodnog muzeja Leskovac otvorena izložba „Svetlopisi vremena, Leskovac i njegovi ljudi od 1878-1941“. Izložba poručuje da je svetlopis – fotografija  trenutka, zamrznut momenat istorije, posebna vrsta dokumenta koja nam ukazuje na načine života, navike, običaje, prošle dane i istorijske događaje. Prikupljajući fotografije, dokumenta i zapise o prošlosti, Narodni muzej Leskovac čuva deo naše istorije, kolektivnog i intimnog sećanja, i da bogatu kulturno-istorijsku baštinu leskovačkog kraja prenese budućim generacijama. Svaka fotografija predstavlja mali deo velikog i kompleksnog mozaika zvanog prošlost. Svaka fotografija je deo mozaika, ali je i sama mozaik čiji se delovi pažljivo izučavaju. Više stotina fotografija, dokumenata i zapisa savremenika svedoče o razvitku i životu Leskovca posle oslobođenja od turske vlasti krajem 1877. godine. Krenuvši sa prvim poznatim snimkom Leskovca iz 1878. godine pa sve do snimaka demonstracija u gradu 27. marta 1941. godine, uoči početka Drugog svetskog rata u Kraljevini Jugoslaviji.

Direktor muzeja i autor izložbe Mira Ninošević kaže da svaka fotografija predstavlja mali deo velikog i kompleksnog mozaika zvanog prošlost.

„Svaka fotografija je deo mozaika, ali je i sama mozaik čiji se delovi pažljivo izučavaju. Skupljene fotografije obrađivali smo temeljito, istražujući događaje, svakodnevni život, ličnosti i brojne podatke o urbanističkom, demografskom, kulturnom i političkom razvoju graga Leskovca. Više stotina fotografija, dokumenata i zapisa savremenika svedoče o razvitku i životu Leskovca posle oslobođenja od turske vlasti krajem 1877. godine. Kroz teme grad, javni i privatni život želimo posetioca da upoznamo sa prvim snimcima Leskovca, posetama srpskih vladara, važnim događajima iz života jednog grada, i najvažnijim događajima iz porodičnog života njihovih građana.“

Izložbu je otvorio je gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović naglasivši da je fotografija umetnost kojom zaustavljamo vreme i trajno čuvamo zabeleženi trenutak.

„Život je prekrasan dar, a fotografija način da se on dočara. Današnja izložba i fotomonografija imaju za cilj da nam dočaraju, prikažu i od zaborava sačuvaju istorijski period od Oslobođenja Leskovca od Turaka do početka Drugog svetskog rata. Putem ove izložbe Leskovčani će moći da se upoznaju sa prošlim vremenima, korenima, duhom i vrednostima naroda kome pripadaju jer bez čuvanja prošlosti, ne možemo se usmeriti na rad u sadašnjosti i graditi prosperitetnu budućnost.”

Prati
Obavesti me o
guest

3 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Verobulj
Verobulj
2 godine pre

Mirče li je još direktorka? Nisam u toku,van ustanovu sam,u selo.

Čukundeda
Čukundeda
2 godine pre

Po koj put gospođa koju tuživ svi kači ovej fotografije i prectavlja gi ko da je nešto novo?
Iz šupljo u prazno

Draga
Draga
2 godine pre

Groteskno i već vidjeno!