Evo i Sporazuma o reciprocitetu za automobilske tablice iz 2016. godine

LESKOVAC-VRANJE-NIŠ-MITROVICA-ZUBIN POTOK-LEPOSAVIĆ-ZVEČAN

U nastavku objavljujemo Sporazum o reciprocitetu za automobilske tablice koji je u Briselu pre pet godina potpisao sa srpske strane tadašnji direktor Kancelatije za Koosvo i Metohiju, sadašnji ambasador u SAD i Kolumbiji Marko Đurić.

14.09.2016

Sporazum o reciprocitetu za automobilske tabelice i za uklanjanja ilegalnih tablica je zaključen danas u Briselu

Danas je u Briselu, uz posredovanje Evropske unije, nakon jedanaestočasovnih razgovora zaključen sporazum o reciprocitetu za automobilske tablice između dve države, Kosova i Srbije. Ministarka Edita Tahiri, istovremeno i glavni pregovarač u Briselskom dijalogu, je izjavila da je ovaj sporazum uspostavio princip reciprociteta u vezi sa automobilskim tabelicama između dve zemlje, što znači da će se ono što važi za automobilske tablice jedne države primenjivati i na tablicama druge države, a i ovaj sporazum privodi kraju upotrebu tablica „proba“ koje su jednostrano postavljene od strane Srbije za vozila sa kosovskom registracijom, RKS.

Brisel, 14. septembar 2016

Danas je u Briselu, uz posredovanje Evropske unije, nakon jedanaestočasovnih razgovora zaključen sporazum o reciprocitetu za automobilske tablice između dve države, Kosova i Srbije. Ministarka Edita Tahiri, istovremeno i glavni pregovarač u Briselskom dijalogu, je izjavila da je ovaj sporazum uspostavio princip reciprociteta u vezi sa automobilskim tabelicama između dve zemlje, što znači da će se ono što važi za automobilske tablice jedne države  primenjivati i na tablicama druge države, a i ovaj sporazum privodi kraju upotrebu tablica „proba“ koje su jednostrano postavljene od strane Srbije za vozila sa kosovskom registracijom, RKS. Kao što je izjavila ministarka Tahiri ovaj sporazum je postignut prošle nedelje i danas je ponovo potvrđen i u pisanom dokumentu sporazuma. Ona je ocenila da princip reciprociteta u ovom sporazumu dokazuje da dobrosusedski odnosi između dve zemlje mogu i treba da napreduju u duhu reciprociteta i spremnosti za normalizaciju prema evroatlantskim principima.
Osim toga, ovaj sporazum okončava upotrebu ilegalnih tablica za vozila koja su tu i tamo u opticaju u severnom delu naše zemlje, a taj proces će se sprovoditi u roku predviđenom po ovom sporazumu. Ministarka Edita Tahiri je ocenila da je uklanjanje ilegalnih tablica iz opticaja u funkciji vladavine zakona u ovoj oblasti, a i doprinosi  potpunoj integraciji građana srpske zajednice u državni sistem Kosova. Ovaj sporazum finalizuje sporazum o slobodnom kretanju koji je postignut 2011. godine u Briselu.
Sporazum potvrđuje početak rada kancelarija o civilnom stanju i Agencije za civilnu registraciju u četiri severne opštine,  koji će biti realizovan u novembru 2016 godine. Ove kancelarije će obezbediti građanima tog dela, državna dokumenata i dokumenta matične službe Republike Kosova, omogućavajući da se konsoliduje ovaj aspekat suvereniteta i državnosti Kosova na severu zemlje, koji je nedostajao od kraja rata.   
Ministarka Tahiri je istakla da su postizanje ovog sporazuma i njegovo sprovođenje u korist normalizacije odnosa između dve države i ovom prilikom se ona zahvalila Evropskoj uniji za angažovanje u posredovanju ovog sporazuma.
 
Sledi tekst sporazuma:

Aranžmani u vezi sa finalizacijom implementacije Sporazuma o slobodnom kretanju iz 2011godine,  Brisel, 14. septembar 2016

1. Ugovorne strane su saglasne da se relevantni delovi automobilskih tablica pokriju sa dva bela samolepljiva papira.

2. Ovaj sistem sa lepljivim papirom  će stupiti na snagu 15. novembra 2016. godine.

3. Administrativna infrastruktura za izdavanje svih potrebnih dokumenata za registraciju vozila sa tablicama izdatim od strane kosovskih vlasti će stupiti na snagu u novembru 2016godine.

4. Registracija svih vozila sa tablicama izdatim od strane nadležnih organa Kosova (KS / RKS) će početi 15. januara 2017. i trajaće 12 meseci, nakon kojeg perioda će se izvršiti procena od  obe strane uz posredovanje EU.

5. Kosovo će produžiti važenje KS tablica za pet godina, na kraju će predmet biti preispitan od strane obe strane (uz pomoć EU ako je potrebno).

6. Izuzimanja od poreza i obaveza za registraciju vozila će biti garantovana od strane Kosova na isti način kao u prethodnom slučaju. Bliska i brza saradnja će biti uspostavljena između obe strane da bi se proverilo vlasništvo vozila.

7. Kampanja za informisanje javnosti da bi se objasnilo stanovnicima kojima su potrebni modalitetima za pre-registraciju vozila će biti preduzeta od obe strane i EU. Dalje rasprave o delokrugu i modalitetima gore pomenute kampanje će se razmatrati u grupi za implementaciju.

8. Tabelice vozila koja se podvrgavaju procesu registracije neće primenjivati sistem lepljivog papira.

9. Zbog osetljivosti u vezi sa prethodnim tačkama, strane su se složile da razmotre implementaciju ovih zaključaka u vremenskom periodu od tri meseca. 

Prati
Obavesti me o
guest

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Duh koji hoda
Duh koji hoda
2 godine pre

I tako za neupucene naprednjake podsetnik da su Nilolic, Vucic i Dacic 2013 predali institucije Srbije na Kosovu u ruke Pristini i formirali kriminogenu Srpsku listu koja je imala zadatak da po cenu zivota stiti interese Nikolica,Vucica i par ljudi iz KM.