Otvorena 27. Sićevačka književna kolonija

NIŠ-SIĆEVO

Sinoć je u selu Sićevo nadomak Niša, svečano otvorena 27. Književna kolonija.

Ove godine na koloniji učestvuje 13 srpskih književnika koji će u Sićevu i Nišu boraviti i raditi do 17. septembra.

Koloniju je svečano otvorio ovogodišnji dobitnik nagrade Ramonda Serbika, Vladimir Kopicl. Kopicl je inače jedan od najistaknutijih i najcenjenijih srpskih pesnika. Dobitnik je brojnih nagrada.

Tema ovogodišnje sićevačke kolonije je Književnost i muzika.

“ Kolonija mora da ima neku vrstu zaštitnog znaka I da se prodiskutuje o tome kakav je odnos muzike I knjižrvnosti, pisane reči I drugih umetnosti. Ta tematska nit se provlačila kolonijom. Ove godine je to književnost I muzika I to će biti upriličeno u nekoliko zanimljivih dešavanja. Biće održan književno pesnički miting gde će se definisati odnos poezije I muzike . Biće organizovan I okrugli sto posvećen ovoj temi”, rekao je Srđan savić direktor Niškog kulturnog centra, organizatora Kolonije.

Članica Gradskog veća za kulturu Jelena Mitrovski rekla je da Književna kolonija u Sićevu predstavlja manifestaciju od posebnog značaja i da to otvrđuju i godine njenog trajanja kao i ozbiljan pristup organizaciji ove kolonije. „Kroz sićevačku književnu koloniju tokom svih ovih godina prošla su mnoga značajna imena srpske i svetske književnosti. Kao lokalna samouprava nastojimo da negujemo književnost, da kod mladih podstičemo ljubav prema njoj ali i da, zahvaljujući manifestacijama poput ove, razvijamo govornu kulturu. Uverena sam da će vam boravak u ovom prelepom ambijentu u Sićevu, kao i atmosfera u samoj Koloniji, omogućiti da dosegnete, na izgled nemoguće i da kroz vama dobro poznat i svojstven književni jezik prikažete sliku stvarnosti u kojoj živimo. Želim vam uspešan rad i prijatan boravak u Sićevu i Gradu Nišu“, poručila je Mitrovski na otvaranju.

Vladimiru Kopiclu nagrada Ramonda Serbika biće uručena u petak u Gradskoj kući.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare