Otvoren 7. svetski festival dečijeg animiranog filma „Zlatni puž“

VRANJE

U Pozorištu „Bora Stanković“ u Vranju, zamenica gradonačelnika Zorica Jović, u ponedeljak, je svečano otvorila tradicionalnu manifestacija „Zlatni puž“ koju godinama organizuje Škola animiranog filma iz ovog grada.

„Škola animiranog filma u Vranju sa tradicijom dugom 34 godine, jedna je od najstarijih u zemlji. Svojim radom i zalaganjem, aktuelnošću i kontinuitetom predstavlja pravi svetionik dečije animacije. Da je tako potvrđuju i produkcija, ali i nagrade na svim nivoima takmičenja. Potvrda kvaliteta i rada je upravo i ovaj festival koji okuplja animatore iz celog sveta. Iako su ove godine na festivalu fizički prisutni samo animatori iz zemlje i okruženja, sasvim sam sigurna da festival neće izgubiti na kvalitetu. Na konkurs su pristigla 1.723 filma iz 101 države sveta, što dodatno govori o pozicioniranju „Zlatnog puža“ na mapi svetski priznatih filmskih manifestacija“, istakla je zamenica Jović.

Festival iz godine u godinu nesumnjivo raste, rekla je u ime organizatora direktorka Škole animiranog filama Jasmina Stojanović. Ona je dodala da je sigurna da će i ovaj festival iznedriti nova prijateljstva i nove ideje za buduće saradnje.

„Mislim da ono što je ponos koji kao narod treba da imamo jesu tri osnovne stvari – kultura, nauka i obrazovanje. To je ono što nas čini jakim. Deca treba da se razvijaju kreativno i da imaju prilike da mogu sve ovo da prožive i dožive iskustva“, rekao je član žirija Nikola Majdak Mlađi, čiji je otac godinama bio na ovoj manifestaciji i davao podršku školi u Vranju.

Sinoć su prikazani i filmovi koji su se našli u zvaničnoj konkurenciji u kategoriji dece do 15 godina starosti. Žiri u sastavu Nitin Donde (Indija), Kuzman Kuzmanovski (Republika Severna Makedonija) i Nikola Majdak Junior (Srbija) izabraće najbolje od 39 selektovanih filmova u kategoriji Small Snail i 31 u kategoriji Big Snail.

Festival će uz glavni imati i prateći program. Pokrovitelji festivala su Grad Vranje i Ministarstvo kulture i informisanja Vlade Republike Srbije.

U utorak su predsednik Skupštine grada dr Dejan Tričković i gradska većnica Izabela Savić priredili prijem za učesnike 7. Svetskog dečjeg festivala animiranog filma ,,Zlatni puž 2021“.

Pozdrvljajući učesnike Tričković je rekao da je kroz školu animacije prošao veliki broj dece.

„Tajna tako dugog trajanja Škole animiranog filma je što su zaposleni entuzijasti kao i prvog dana kada su počeli da rade, a nesumnjivo i veliki talenti. Lokalna samouprava se trudi da uvek podrži rad ŠAF-a i omogući što bolje uslove za rad. Važno nam je da vidimo kakve to filmove stvaraju polaznici ove škole, jer svaki film nosi određenu poruku i pokazuje kako deca razmišljaju, kako vide stvarni svet oko sebe i da li razvijaju prave vrednosti“, rekao je on.

Festival traje do 17. septembra.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare