Otvaranje Dečje hemato–onkološke klinike u Nišu 15. maja

NIŠ

 

Novo odeljenje Dečije hemato-onkološke klinike u Nišu, na kome će mališani koji se bore sa karcinomom leče, biće otvoreno 15. maja , za JUGpress je potvrdila  Marija Tomić iz NURDOR-a.

“ U toku ove nedelje završiće se svi građevinski radovi, sva oprema je isporučena, ona se postavlja i za 15. maj smo zakazali svečano uručivanje , kada će NURDOR predati Kliničkom centru I našem gradu ovaj objekat”

“Ovim objektom podigao se kvalitet lečenja na jedan evropski nivo, onako kako svi evropski standardi  zahtevaju, kada je u pitanju lečenje dece – hematoonkoloških pacijenata. Ispunjeni su svi medicinski standardi, tehnički standardi, veći je prostor “, dodaje Marija Tomić

Niš je imao problem sa prostorom zbog povećanja broja obolele dece od hematoonkoloških oboljenja. Odvojen je stacionarni deo, gde su deca u izolaciji a kada se završe određeni ciklusi terapije kada moraju da budu u izolaciji, onda primaju terapiju kroz dnevnu bolnicu. Nakon primanja terapije deca mogu da se vrate kući, ili ukoliko nisu iz Niša da dođu u takozvanu roditeljsku kuću.  U novoj zgradi svaki mali pacijent će imati svoju, odvojenu sobu. Umesto sadašnjih 6 kreveta za hospitalizaciju, novo odeljenje biti opremljeno sa 6 jednokrevetnih i 2 dvokrevetne sobe, od kojih će svaka imati zasebno kupatilo za male pacijente i odgovarajući broj pomoćnih kreveta za roditelje-pratioce. To je kako kaže Marija Tomić izuzetno značajno zbog sprečavanja dodatnih infekcija , tokom primanja hemo terapija deca su osetljiva, narušenog imunog sistema.

“I ovo je bitno , kako bi se lečenje dovelo na najkvalitetniji nivo. Samim tim je povećana stopa izlečenja. Činimo sve da deca  I roditelji imaju sve uslove i mogućnost da slobodno vreme provode na kvallitetnom mestu. Vodili smo računa I o tome tako da će  Odeljenje  biti opremljeno posebnim kupatilom i kuhinjom sa trpezarijom za roditelje–pratioce”

U zgradi je opremljena igraonica gde će deca boraviti  I provoditi veliki deo vremena

“ Deca će  takoreći živeti u tom prostoru u vreme kad ne primaju terapiju. Prostorija je prilagođena svim uzrastima. Dok se leče deca će moći I da uče.  Želeli smo da im obezbedimo sve ono što im je uskraćeno, da se koliko – toliko odvija neki normalan život. Da  bolnica nije samo bolnica.  To je psihološka zaštita  koja je veoma važna na putu izlečenja” ,kaže Tomićeva. .

 Nakon primopredaje objekta slede dalji koraci. Klinika zahteva veći broj lekara I ostalog medicinskog osoblja

„ O tome smo razgovarali sa nadležnima i dobili smo pozitivne naznake da se o tome razmišlja pa očekujemo da I to bude rešeno, istakla je Tomićeva.

Prikupljanje novca za izgradnju Klinike počelo 15. februara 2015. godine, na Svetski dan dece obolele od karcinoma. Nakon dve i po godine stalnih akcija  NURDOR-a, lekara, roditelja i građana cele Srbije, posao je priveden kraju I izgradnja novog odeljenja dečije hemato-onkološke klinike je završena.

“ Klinika je zapravo velika pobeda i ponos svih koji su učestvovali u izgradnji a bilo ih je mnogo koji su učestvovali. Novac je prikupljan kroz donacija građana, kompanija, firmi, malih kompanija, preduzeća  kao I NURDOROVIH akcija , SMS broja. Porodice su donirale sredstva. Druge organizacije su organizovale akcije zajedno sa nama” kažu u NURDORU. Organizovani su  koncerati,  predstave i sajmova knjiga, festivali, a volonteri NURDORA bili su prisutni na svakoj značajnijoj manifestaciji sa različitim aktivnostima u cilju prikuplanja para. Zelene rukavice , baloni koji lete u nebo i natpis „I ja se borim“  više od dve godine boljili su tokom akcija prostor Niša ali I cele Srbije, jer su se mnoge javne ličnosti pridružile akciji NURDPR-a.

Vrednost klinike je više od 95 miliona dinara . Finansiranje i gradnja se odvijala u tri faze. U prvoj je investirano 25 miliona, u drugoj 50 miliona I u trećoj fazi 20 miliona.

Preko 90 procenata uloženih sredstava ostvareno je kroz NURDOROVU kampanju iz. Oko 60 procenata novca prikupljeno je slanjem SMS poruka.

 Niš je centar za lečenje dece obolele od raka iz čitavoj južnog regiona. Na teritoriji ovog  regiona godišnje se javi 20 do 30 novoobolele dece . Lečenja traju dugo , leukemija skoro dve godine, tako da je mnogo veći broj malih  pacijenata koja se leče od malignih bolesti.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare