Književna nagrada “Branko Miljković” Petru Matoviću za knjigu pesama “ Iz srećne republike”

NIŠ

Žiri za dodelu nagrade „Branko Miljković“ u sastavu Goran Maksimović, predsednik i Marjan Čakarević i Nikola Živanović, članovi, na završnoj sednici održanoj 20.04.2018.godine jednoglasno je doneo odluku da se  Petru Matoviću dodeli nagrada „Branko Miljković“ za knjigu pesama „Iz srećne republike“ u izdanju Kulturnog centra Novog Sada

Žiri je imao složen zadatak da se opredeli za najbolju knjigu pesničke produkcije prethodne godine. Na  konkurs je pristiglo više od stopedeset pesničkih knjiga a žiri je imao uvid u celokupnu produkciju u 2017-oj godini.  Odluka je doneta jednoglasno “, kažu u Niškom kulturnom centru.

“U vreme kada u poeziji preovladavaju knjige koncepti poezija Petra Matovića je usmerena ka pojedinačnoj pesmi ali u obličavanju zbirke ovaj autor uspeva da odgovori i na generacijske zahteve tako što već uobličene pesme slaže u složeni poredak naknadnim uređivanjem zbirke. Na sličan način pesničke slike u jednoj pesmi, osim što same po sebi spajaju najraznovrsnije elemente, ne stoje tu samo radi sebe samih već imaju funkciju kako na nivou te pesme, tako na nivou cele knjige” stoji u obrazloženju odluke žirija.

 

Nagradu dodeljuje grad Niš, finansijski je podržava Ministarstvo kulture Republike Srbije a organizator dodele je Niški kulturni centar.

Nagrada se sastoji od povelje i novčanog iznosa. Nagrada će svečano biti uručena tokom maja meseca 2018. godine u okviru „Dana Branka Miljkovića“ u Nišu.

Petar Matović rođen je 1978, završio je studije srpske književnosti u Beogradu. Piše poeziju i eseje, objavljuje u periodici, zastupljen je u više antologija u zemlji i inostranstvu, pesme su mu prevedene na više jezika (poljski, engleski, nemački, švedski, francuski, italijanski, španski, katalonski, portugalski, galicijski, rumunski, makedonski, slovenački, mađarski). Objavio je zbirke pesama: Kamerni komadi; Koferi Džima Džarmuša (izdanja na drugim jezicima: Walizki Jima Jarmusha, Maximum, Kraków, 2011; Les maletes de Jim Jarmusch, La Cantarida, Palma de Mallorca, 2013); Odakle dolaze dabrovi (2013) i Iz srećne republike (2017). Dobitnik je stipendija Gaude Polonia 2013 Ministarstva kulture Republike Poljske, Baltičkog centra za pisce i prevodioce (Vizbi, Švedska, 2015), Traduki (Split, 2016), Kultukontakt (Beč, 2017) i Q21 (Beč, 2017).

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare