Otkrivena rekonstruisana mozaik mapa Vranja

VRANJE

U blizini zgrade Načelstva u Vranju otkrivena je rekonstruisana mapa koja je u vidu mozaika izrađena daleke 1975. godine.

„Trg Republike sa spomenikom „Čika Mita“ i geografskom mozaik kartom Vranja, kultno je mesto za Vranjance, bez obzira koje su dobi. Međutim, zub vremena učinio je da dođe do znatnog oštećenja delova mape do neprepoznavanja. Zbog toga nam je veoma drago što je baš rekonstrukcija mape, kao jedan od predloga za ulaganje novca koji je grad dobio u igri „Uzmi račun i pobedi“, izglasan od strane naših sugrađana“, rekao je sinoć na svečanosti gradonačelnik Slobodan Milenković.

Na njenoj rekonstrukciji radio je akademski slikar Dragan Gašić, sestrić autora, koji je izjavio da je mozaik mapa bila jedinstvena ne samo u tadašnjoj Jugoslaviji, već i u Evropi.

On je te 1975. godine, kao njegov sesrić, pomagao autoru ove monumentalne mozaik mape, akademskom slikaru i dizajneru Stevanu Čukiću.

Glišić je poručio Vranjancima da čuvaju mozaik mapu kao jedinstveno kulturno blago.

Svečano otkrivanje rekonstruisane mape grada je bilo u okviru programa obeležavanja 7. septembra, Dana oslobođenja Vranja u Drugom svetskom ratu.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare