Otkrivena bista pukovniku dr Vladanu Đorđeviću

   NIŠ

    Vojna bolnica u Nišu obeležila je 142 godine postojanja i rada, a tim povodom u krugu ove ustanove otkrivena je bista pukovniku dr Vladanu Đorđeviću čijom je zaslugom ova zdravstvena ustanova otpočela svoj rad deleke 1878.godine. Istog dana u Domu vojske je održana svečana akademija nakon čega je u holu Doma vojske otvorena izložba  “Dr Vladan Đorđević”, čoveka koji je zaslužan za rad nekoliko institucija, a za njegovo ime se vezuje i osnovanje Srpskog lekarskog društva kao i Crvenog krsta Srbije.

Nakon otkrivanja biste dr Vladani Đorđeviću položeni su venci, a polaganjem venaca na spomen piramidu odata je pošta i postradalim borcima i civilima od pegavog tifusa. Otkrivanju biste prisustvovale su mnogobrojne zvanice, a vence su položili gradonačelnik Niša Darko Bulatović, načelnica Nišavskog upravnog okruga Dragana Sotirovski, predstavnici grada Niša, ustanova i institucija, Vojske Srbije, predstavnici mnogobrojnih udruženja, čuvara srpske tradicije.

               “Ovih 142 godine Vojna bolnica je snažan oslonac srpskoj vojsci kroz sve odbrambene i oslobodilačke ratove koji su vođeni na ovim prostorima”, kazao  je pukovnik dr Jovica Stanojković, upravnik Vojne bolnice Niš. “Ona i svedok mnogih značajnih događaja koji su se zbili na ovim prostorima. Vojna bolnica je danas snažna, jaka , renovirana vojnozdravstvena ustanova i pruža najviši nivo zdravstvene zaštite svim kategorijama vojnih osiguranika. U sardanji sa Republičkim fondom za zdravstveno osiguranje unazad par godina usluge pružamo i građanima Niša koji su  izuzetno zadovoljni i sa  velikim poverenjem dolaze u našu ustanovu, a na nama je zadatak da to poverenje opravdamo našim budućim radom”, istako je pukovnik dr Jovica Stanojković.

                    Nacrt i idejni projekat za bistu dr Vladana Đorđevića sačinio je niški arhitekta i društveni radnik Hadži Ivan Redi. U saradnji sa vajarom Miroljubom Kostićem  urađena je bista visine 65 cenimetra koja prikazuje doktora Đorđevića u vremenu kada je bio osnovač Vojne bolnice u Nišu.

                 “Spomen obeležje Vojne bolnice je satkano od nekoliko elemenata. Ključni  element je bista dr Vladana Đorđevića, delo mog velikog prijatelja, izvanrednog umetnika  koji, na žalost, nije više sa nama Miroljuba Kostića. Kada sam ga upoznao sa pričom da će ova godina  biti posvećena dr Vladanu Đorđeviću i da sam spreman da se sve to uradi on se priključio mojim idejama i zajedno smo napravili bistu koja će  obeležeti jedno vreme promene odnosa grada  prema kulturi pamćenja. Mi imamo bogatu istoriju, značajne ljude i ovo je prvi korak  da kultura pamćenja, ono o čemu smo na Savetu za kulturu često govorili, mora da bude temelj jednog društva, a u ovom slučaju jednog grada, a to je Niš”, istako je Hadži Ivan Redi.

               Nakon svečane akademije održane u Domu Vojske otvorena je i izložba posvećena pukovniku dr Vladanu Đorđeviću.

                    “Pripremajući izložbu i sama sam se upoznavala sa likom i delom dr Vladana Đorđevića i sa svim segmentima njegovog života. Poznato je da je bio prvi školovani hirurg u Srbiji, karijeru kao vojni lekar započeo je 1871.godine, zatim  je angažovan kao lični lekar kneza Miloša Obrenovića i  svakako je ličnost koja je obeležila poslednje dekade 19 veka.  Bio je  poznat i kao uspešan predsednik Beogradske opštine, okušao se  kao ministar u Vladi Nikole Hristića da bi svoju političku karijeru završio kao predsednik Vlade Srbije”, istakla je Ivana Gruden-Milentijević, istoričar Narodnog muzeja u Nišu najavljujući izložbu.

                   Ona dodaje da nije bilo lako raditi na prikupljanju građe za izložbu posvećenu dr  Vladanu Đorđeviću jer je građa vezana za doktora Đorđevića bila rasuta po beogradskim arhivima, pa je to predstavljalo duže istraživanje”, dodala je Ivana Gruden-Milentijević.

                    Odlukom Srpske Akademije nauka i umetnosti ova godina je proglašena godinom dr Vladana Đorđevića, a izložba i otkrivanje njegove biste u Nišu prve su manifestacije  u Srbiji posvećene čuvenom lekaru  i državniku, a time ovaj događaj dobija na još većem značaju.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare