Za otpis dugova za struju za objekte u vlasništvu grada 53 miliona

NIŠ

Odbornici Skupštine grada Niša usvojili su odluku o otpisu 53 miliona dinara duga za struju za objekte koji su vlasništvo grada ili za koje grad ima posebna svojinska ovlašćenja.  Šef odborničke grupe Srpske napredne stranke Zoran Perišić, rekao je da se otpis dugova odnosi prvenstveno na dugove Domova kulture i mesnih kancelarija na seoskom području koji su nastali do 2012. godine.

             “Jedna mesna kancelarija, sa jednom sijalicom, trošila je 140.000 dinara mesečno, ali na nju je bila priključena pekara. Ima puno sličnih situacija iz prethodnih 15-20 godinaa. Treba da se naplati od onih koji su napravili dug, i Grad je u tom pravcu preduzeo pravne mere. Slična je situacija i sa zakupljenim gradskim lokalima, zakupi su istekli, a ostala su dugovanja za zakup, za struju, vodu i druge komunalije. Mi te lokale ne možemo da iznajmljujemo ili prodamo, dok se ne izmire dugovi. A dugove su ostavile i političke partije. Sve te troškove ćemo platiti novcem građana, iz gradskog budžeta. Mi ćemo to platiti, jer je to jedini način da uspostavimo kontrolu nad gradskom imovinom i vratimo je u funkciju. Ali, u toku je pokretanje sudskih postupaka protiv dužnika, to radi gradsko Pravobranilaštvo”, rekao je Zoran Perišić, šef odborničke grupe SNS-a.

                  Kada je reč samo o dugogodišnjim dugovima za zakup, koji iznose 230 miliona dinara, kako je ranije navela Danijela Spasović, sekretar Sekretarijata za finansije, Grad je za njihovo izmirivanje ponudio olakšice zakupcima, kako bi ubrzao naplatu. Zakupcima koji su spremni da u jednom navratu izmire dug, iznos se umanjuje za 40 odsto. Onima koji plate u tri mesečne rate, dug se smanjuje za 30 odsto. Ukoliko izmiruju dug na šest meseci, zakupci će dobiti poput od 20, a na godinu dana od 10 odsto.

                         Miodrag Stanković, šef odborničke grupe DS-a kritikovao je izdvajanje iz budžeta za dugove na seoskom području, i dodao da će dug DS-a za korišćenje gradskih prostorija u Kazandžijskom sokačetu  ova stranka “regulisati sa Gradom”.

                          “Ne čudi me što se iz budžeta izdvajaju pare za dugovanja, imali smo to i u slučaju “Gorice”, kada je za taj iznos moglo da se izgradi više vrtića. Kad je reč o dugu DS-a za zakup, treba reći da smo mi mnogo više uložili u lokal, nego što dugujemo, pa ćemo se susresti i dogovorićemo se o tome sa nadležnima u Gradu”, rekao je Stanković.

                    Otpisivanje dugova objektima u selima ocenili su nedopustivim u koaliciji “Niš, moj grad”.

                “Nije logično da iz budžeta plaćate dugove nekih ljudi. A neko treba da “ponese” i odgovornost za to što nije naplaćeno na vreme”, rekao je Dragoslav Ćirković iz ove odborničke grupe, ocenjujući i da je Skupština morala raspravljati i o aerozagađenju, a te tačke nije bilo na dnevnom redu.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare