Cakić: Grad Leskovac nezakonito angažovao savetnika za projekat led osvetljenja iz pravnog lica koje je u mirovanju

LESKOVAC

Sve vreme dok je sprovođena javna nabavka grada Leskovca za savetnika na projektu zamene javnog osvetljenja u Gradu Leskovcu , za koji iz budžeta treba da se plati 11 miliona evra, pravno lice, koje je izabrano, je bilo u mirovanju i nije smelo da se pojavljuje ni u kakvom pravnom prometu, pri čemu su gospoda iz te firme potpisale izjavu o ispunjenosti uslova pod krivičnom i materijalnom odgovornošću, rekao je danas Neboša Cakić, šef odborničke grupe „Za Leskovac – ZAJEDNO“ .

On je rekao i da je isto pravno lice izabrano i za ovaj posao u Kruševcu, iako je i tada bilo u stanju mirovanja, što znači da je i postupak sproveden u tom gradau nezakonit.

Cakić je rekao da je radnja registrovana za računarsko programiranje , zove se „S-Energize“ Temerin i da se pojavljuje na ovim poslovima zamene osvetljenja i po drugim gradovima u Srbiji.

” Ovo preduzeće osnovano je 18.4.2016. godine i ono ni teorijski ne ispunjava uslove koji su propisani, a to je da treba, recimo, da date unazad tri godine izveštaje o bonitetu”, dodao je Cakić.

On je rekao i da je vlasnik i jedni zaposleni u toj firmi student a da se kao savetnik na poslovima koji su vredni vieš miliona evra pojavljujue njegov otac koji jedini veze sa ovim ima jer je radio u auto-električarskoj radionici”, rekao je Cakić.

On je dodao i da se “iz radne biografije Zoran Stipanović , koji je izabran za savetnika i predsednika gradske komisije , vidi da je završio Visoku poslovnu školu strukovnih studija Novi Sad 1996. godine iako su u to vreme postojale više škole i fakulteti, a visoke poslovne škole su počele da postoje 2006. Iz njegovog radnog iskustva se vidi da nema nikakve veze sa osvetljenjem, osim ako mu se ne računa rad u auto-električarskoj radnji. Radio je u kladionici, ugostiteljskim objektima, tržnici mahom sa srednjom stručnom spremom…“ , nabrajo je Cakić.

On je rekao da su čelnici grada Leskovca odlučili da sa dnevnog reda današnje sednice Skupštine grada skinu tačku koja se odnosila na ugovor o privatno-javnom partnerstvu u poslu zamene gradskog osvetljenja jer su s euplašili krivične odgovornosti.

“Na ovaj način smo gradjanima Leskovca spasili 11 miliona evra”, rekao je Cakić koji je pozvao nadležne organe da reaguju i da provere zakonitost ovakvih ugovor u ostala dvadeset dva grada u Srbiji u kojima je posao dobila ista firma iz Madjarske a svuda je savetnik bio Zoran Stipanović”.

Nebojša Cakić je na izneo poređenje sa Kruševcem, jer je ista agencija i tamo radila.

„U Kruševcu imamo za zamenu 12.545 svetiljki za iznos od 5.753.000 evra. Mi, po ugovoru kako je predloženo, 13.451. svetiljku plaćamo 11 miliona evra!? To je dodatan znak da nešto u ovom sistemu nije štimalo i da stručne usluge sigurno nisu bile stručne za nas i građane.“

Detaljan izbveštaj sa press konferencije u nastavku .

Odborničke grupe „Za Leskovac – ZAJEDNO“ u prostorijama Gradskog veća grada Leskovca Nebojša Cakić, predsednik odborničke grupe , govorio je o projektu zamene javnog osvetljenja u Gradu Leskovcu, koja je povučena sa dnevnog reda 37. sednice skupštine Grada Leskovca.

„Ja sam, kao odbornik, sam izvršio uvid u kompletnu dokumentaciju, počevši od javnih nabavki preko javnih registara i utvrdio da je ugovor koji je trebao da bude potpisan pravno ništavan. Usled toga je lokalna samouprava održala hitnu sednicu Gradskog veća i povukla taj projekat. Inače, prva stvar koja je morala da bude urađena u skladu sa zakonom nakon odluke da se pristupi projektu, bila je da se izabere savetnik za sprovođenje javno-privatnog partnerstva iz razloga što je pretpostavka da u lokalnoj samoupravi ne postoji osoba koja ima potrebna specifična znanja. Na tu javnu nabavku koju je raspisala naša uprava, kao i svuda u Srbiji, uglavnom se javljalo jedno pravno lice koje izabrano za savetnika i tim izborom je istovremeno postalo predsednik stručne komisije koja je trebala da sprovodi sve te poslove. Na naš izbor se pojavila jedna firma, odnosno preduzetnik Stefan Stipanović i koji treba da raspolaže sa ukupno 11 miliona evra novca građana Leskovca. On je registrovan za računarsko programiranje i ta se radnja zove „S-Energize“ Temerin. Ovo preduzeće osnovano je 18.4.2016. godine i ono ni teorijski ne ispunjava uslove koji su propisani, a to je da treba, recimo, da date unazad tri godine izveštaje o bonitetu. Zatim, jedino lice koje u tom preduzeću radi je vlasnik i koji je u trenutku registrovanja imao 20 godina. On je i danas student apsolvent. Onaj ko se pojavljuje u pravnom prometu je njegov otac Zoran Stipanović koji je izabran za stručnog konsultanta i koji se i pojavljivao u Leskovcu. Iz njegove radne biografije se vidi da je završio Visoku poslovnu školu strukovnih studija Novi Sad 1996. godine. U to vreme su postojale više škole i fakulteti, a visoke poslovne škole su počele da postoje 2006. Iz njegovog radnog iskustva se vidi da nema nikakve veze sa osvetljenjem, osim ako mu se ne računa rad u auto-električarskoj radnji. Radio je u kladionici, ugostiteljskim objektima, tržnici mahom sa srednjom stručnom spremom…“

Cakić kaže da su u leskovačkoj lokalnoj samoupravi to shvatili i odustali od svega iz straha od krivičnih prijava.

„Pravna ništavnost se ogleda u tome da javni preduzetnik ima pravo da radi i da traži od nadležnog organa da ima mirovanje preduzeće, odnosno da radnja ima prekid obavljanja delatnosti. u tom periodu ne plaćate državi nikakve obaveze, poreze i slično, ali ne možete ni da sklapate nove poslove. Jedino što možete da radite je da, ako legne neki novac po fakturi na vaš račun, isplatite obaveze koje ste imali pre početka stanja mirovanja. Mi smo sprovodeći javnu nabavku raspisali poziv za podnošenje ponuda 16.10.2018. godine i ceo postupak je završen 16.11.2018. godine gde je dostavljeno obaveštenje za zaključenje ugovora. Sve vreme dok je sprovođena naša javna nabavka je pravno lice bilo u mirovanju i nije smelo da se pojavljuje ni u kakvom pravnom prometu, pri čemu su gospoda iz te firme potpisale izjavu o ispunjenosti uslova pod krivičnom i materijalnom odgovornošću.“

Cakić je pomenuo i da je u Srbiji, od 24 ovakva projekta zamene uličnog osvetljenja, 22 su urađena ili su povezana sa istim pravnim savetnikom, na isti način i realizaciju poslova su dobila ista preduzeća, što znači da je jedna ista ekipa ljudi dobila 22 projekta ukupne vrednosti oko 50-ak miliona evra.

„Smatram da je ovo tragedija institucija u Srbiji, jer niko u svim tim gradovima nije video ono što je lako vidljivo. Ostavljam mogućnost da su neki videli, ali nisu smeli to da kažu. Mi smemo i rekli smo i smatram da smo samo ovo uradili za vreme našeg odborničkog mandata je dovoljno, a takođe smatram i da je ovo potvrda zbog čega mislimo da moramo da učestvujemo u radu skupštine.“

Ukoliko grad bude želeo da uradi projekat menjanja javne rasvete, moraće, po Cakiću, da čitav postupak sprovede ispočetka.

„Prvi korak u sprovođenju tog javno-privatnog partnerstva je izbor savetnika. Moraće da traže savetnika i moraće da razmišljaju. Propao im je posao od 11 miliona evara zarad 10 ili 15.000 koje su se štedele. Do izbora se sigurno taj postupak ne može sprovesti. Na građanima je da razmišljaju hoće li opet da glasaju za nešto ovako ili za nešto drugo. Inače, mi imamo stručnu komisiju koja je trebala da odredi uslove pod kojima će se raspisati javna nabavka. Ali, odgovornost ide od vrha, jer je gradonačelnik, po zakonu, dužan da obustavi od izvršenja bilo koju odluku skupštine koja je nezakonita. Mada, ja se ne bih bavio poslom policajca i ne bih da utvrđujem ko je kriv. Naš posao je ovim završen, mi smo sprečili da se usvoji ovaj štetan ugovor. U normalnim državama ovime se bave organi koji je bave policijskim i tužilaškim poslom. Ja mogu samo da kažem da u jednom složenom procesu, koji je išao od odluke stručnog tima, preko sprovođenja postupka javne nabavke, pa ponovo preko stručnog tima koji je donosio predloge i odluke preko Gradskog veća i mišljanja ministarstva, s moje strane bi bilo vrlo neprofesionalno da prstom uprem u nekog. Sigurno je da je neko u tom lancu kriv, a na institucijama ovog sistema je da to utvrde. E, sad, kod nas i nema neke velike krivice, jer je sprečenom potpisivanje ugovora, ali može lepo da se pogleda u svim drugim gradovima gde su sve te stvari sprovedene.“

Prati
Obavesti me o
guest

9 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
izvanparlamentarizam
izvanparlamentarizam
4 godine pre

Molim novinarku da nama citaocima prikaze spisak odbornika sa satnicama izlaganja na svim sednicam skupstine tokom 2019.godine. Taj izvestaj mogu da joj daju Skupstinski poslovi, oni to imaju, i u obavezi su. Hocemo da znamo za koga da glasamo. Ko nije aktivan ne treba vise da sedi u salu, sa ma cije strane bio, levo ili desno ili centar. Neka se pridruzi ispred sale, tamo je vanparlamentarna sednica. Na ulicu. Dok ne dobiju vecinu, mogu da se zovu grupica.

Mixa
Mixa
4 godine pre

Kad bi se i ostali odbornici uključili u dešavanja i izlazili za govornicom kao što to radi Nebojša Cakić, ova opština bi drugačije funkcionisala i izgledala! Svaka časta na zalaganju komšija!

odati im priznanje
odati im priznanje
4 godine pre

Dirnut potrosenom energijom, brojem sati za govornicom, kolicinom vremena uz skupstinski materijal, istrajnoscu koju iskazuju, predlazem da se na osnovu izvucene satnice aktivnosti na sednicama skupstine Cakic i Zdravkovic proglase najaktivnijim odbornicima, da im se u ime gradjana oda priznanje za zalaganje u interesu gradjana. Nije lako ispratiti sve teme. Odogovorna lica svako svoje brani, iznosi, a samo ova dvojica sve to citaju, prate, komentarisu, pitaju, odgovaraju. To jeste poseban napor. Novinari mogu da zatraze vreme za svakog odbornika u skupstini tokom 2019.godine.

spala knjiga na 2 slova
spala knjiga na 2 slova
4 godine pre

Ostali odbornici opozicije, stidite se. Niste opravdali poverenje gradjana i ne zasluzujete da ostanete u skupstini grada Leskovca. Nadam se da gradjani gledaju ovu sednicu, kao i prethodne.

Lepa Brena
Lepa Brena
4 godine pre

Svaka cast vama. Jedini radite nesto konkretno u skupstinu.

Šembo, pitaj urbanistu
Šembo, pitaj urbanistu
4 godine pre

Kako Žmigavac reče, urbanista treba da se udubi u svoj posao. Zašto menjaju prostorni plan, zašto krije da je cilj izgradnja minihidroelektrana? Šembo, pitaj šta će se graditi, zašto pomeraju sanitarne zone? Će ostanemo bez vode, a vi govorite o grobljima, deponijama. Urbanista kaže da samo usaglasava niži dokument sa višim, a njihovi niski državni ciljevi a naši lokalni viši ciljevi, kao što su zdrava i dovoljna količina vode, gde su? Neće da kaže, beži.Kad bi odbornici znali, reagovali bi, imali bi građane uz sebe, pa ni politika države ne smela protiv građana. Tako smo izgubili autoput, zbog udvoričke politike lokalne vlasti državnoj politici. Uzmite se u pamet.

za pohvalu
za pohvalu
4 godine pre

Cakicu, Zdravkovicu, svaka vama cast, da svaku sednicu ovako spremate, da se udubljujete zbog interesa gradjana a da nemate licnu korist, to gradjani vide. Sta god da ste zgresili, ako ste zgresili, u proslosti, sve vam je opsrosteno, jer u odnosu na ove nista niste zgresili. Veoma doprinosite radu gradskog parlamenta, zakonitom poslovanju preduzeca, namenskoj potrosnji para svih gradjana, zakonitom radu gradskog veca. Vas kriticki stav ukazuje na anomalije u kadriranju ove vlasti, na opasnosti takvog partijskog kadriranja po vitalne funkcije preduzeca, institucija, ustanova. Ne date da se sakriju krivci za lose poslovanje koji godinama opstaju na funkcijama, nego ih redovno prozivate. Postovani, jos jednom svaka vama cast i samo tako nastavite. Zasluzili ste poverenje gradjana mnogo vise od nekih iz opozicije i pozicije. Hvala vam sto trosite ovoliku energiju, na izborima ce to da cene gradjani.

Nebi
Nebi
4 godine pre
Odgovori  za pohvalu

Bili su dobri, ali bas izadjose kad se pricalo o ustanovama kulture. To da malo vise proprate. Da se udube u njihove izvestaje i planove, da istraze malo. Neka pitaju radnike. Ima tu svacega.

dvojac svetle tacke
dvojac svetle tacke
4 godine pre

Ne pada sneg da pokrije breg. Svi stvarni savetnici ne zele saradnju na namesten nacin. Jedini koji ce im se javljati, jesu slicni njima, sa namestenim znanjem, namestenim iskustvom, sa namestenim namerama. Doktor i Semba su dve jedine svetle tacke u skupstinskoj sali koji godinama ukazuju na nepravilnosti. Vrlo je bahato da se programi u dve recenice izloze, pa to slusaju gradjani, zamislite da oni prvi put gledaju prenos, slusaju direktore prvi put i da nista ne znaju o radu LKC, Muzeja, Arhiva itd. NEPROFESIONALNO JE I BAHATO da kazete:Ha, ja radim sta hocu, ko zna zna, bas me briga za ostale! Sram vas bilo. Tu bahatu crtu gaji i neguje SNS. Sta bi bilo da je predsednik republike odlucio da cuje kakve kadrove ima Leskovac? Sta bi imao da cuje? Nista! Morao bi da cita o njihovim uspesima unazad. Da sakuplja preskliping? Jel se tako kaze? Znamo mi vise od vasih direktora, zato je smesno da oni nama drze slovo. Oni treba da dostojanstveno rade, stoje, govore, slusaju, odgovaraju.Znate li kako se naziva ushicenje sopstvenim uspehom? Uzneli su se mnogi, al ce se sapletu o sopstvenu gresku, neko ce prisedne i pogleda malo bolje sta oni sve budzetiraju, gde idu te pare, u privatan dzep ili stvarno biraju dizajnere, stamparije i keteringe koje ne poznaju i nisu im ni rod ni braca po partiji. Gordost, osionost, a nikakva odgovornost. Kao da rsdite posao na busotini, da od Vaseg rada zavise zivoti, a ne koliko ce se viskija popije s glumci.