“Otadžbina” : Vučić ako brine o nacionalnim interesima nek raspiše izbore na KIM

 

KOSOVSKA MITROVICA

Narodni pokret Srba sa Kosova i Metohije „Otadžbina“  za najavu deklaracije o opstanku srpskog naroda i srpske države od strane predsednika Srbije kaže da “u najmanju ruku deluje degutantno”.

“Aleksandar Vučić potpisivanjem Briselskog sporazuma je sebe diskvalifikovao da rešava bilo koje nacionalno pitanje, imajući u vidu da taj sporazum predstavlja izdaju srpskih nacionalnih interesa na Kosovu i Metohiji”, smatra ovaj pokret.
“Predsednik Republike Srbije je uspostavio klasičnu granicu između Kosova i Metohije i ostatka države Srbije, ukinuo srpske institucije na Kosovu i Metohiji pa se stoga postavlja pitanje kako može i sa kojim pravom da brine o srpskim nacionalnim i državnim interesima. I što je najgore, on kaže da u južnoj srpskoj pokrajini mora da se poštuje realnost a ona se sastoji u tome da između Kosova i Metohije i ostatka Srbije postoji granica i da nema institucija dražve Srbije koje je on ukinuo. Pričom o realnosti aktuelni predsednik želi da pripremi javnost Republike da bi se što lakše otarasio svoje južne pokrajine.
Njegov šef kabineta Nikola Selaković napadno govori o zaštiti srpskih svetinja manastira Dečana i Gračanice i normalan čovek ne može da shvati kako neko može da brani manastire a da predaje teritoriju na kojoj se ti manastiri nalaze.
Borbu za srpski kulturni i nacionalni identitet ne mogu da vode oni koji se sprdaju sa idejom „Nebeske Srbije“ i ne mogu da vode oni koji se odriču Kosova i Metohije kao temelja srpske državnosti i duhovnosti. Jednostavno, sve što postoji duhovno kod Srba krenulo je od Kosova i Metohije. Počev od Svetoga Save i žitija Svetog Simeona i ostalih prvenaca srpske pisane reči. Predsednik Republike Srbije se tih vrednosti odrekao pa kako onda može da piše deklaraciju o opstanku srpskog naroda i srpske države kada je sam pljunuo na temelje našeg opstanka.
Navedena deklaracija, ne treba biti mnogo pametan, jeste pre svega marketinškog karaktera vezana za predstojeće izbore u srpskoj prestonici. Onaj ko govori i veliča protestantizam kao tuđu religiju, koja je toliko zla nanela srpskom narodu, nema pravo da sebe predstavlja zaštitnikom srpske kulture i braniocem srpskog identiteta.
Sa istom namerom predsednik Republike govori o unutarsrpskom dijalogu a pre toga se posvađao sa svim i svakim nazivajući svoje političke oponente idiotima sa kojima treba da pravi kompromis o najvažnijem srpskom nacionalnom pitanju. Stoga je i čudno da jedna takva politička figura uopšte može da govori o nacionalnom opstanku a još manje da priča i sklapa dogovore o bitnim državnim pitanjima.
Na kraju, Aleksandar Vučić zna da kritikuje Vojislava Koštunicu jer je u njegovo vreme Kosovo proglasilo nezavisnost. Kao da je ovaj to mogao da spreči, a nije. Ali ono što Aleksandar Vučić ne želi da prizna jeste da je svojom voljom, ili bolje reći, zbog svojih obaveza prema onima koji su ga doveli na vlast udaljio Kosovo i Metohiju od svoje matice koracima od sedam milja. Zato ako želi da stvarno bude taj koji brine o srpskim nacionalnim interesima neka raspiše, za početak, opštinske izbore na Kosovu i Metohiji a ne da to prepušta separatistima u Prištini. Skupština Srbije po Ustavu Republike Srbije raspisuje lokalne izbire na celoj svojoj teritoriji. Narodni pokret Srba sa Kosova i Metohije „Otadžbina“ naglašava da je pre dolaska Srpske napredne stranke na vlast 2012. godine Skupština Srbije rapisivala lokalne izbore na Kosovu i Metohiji. Neka Aleksandar Vučić prvo raspiše lokalne izbore u južnoj srpskoj pokrajini pa neka posle toga piše deklaraciju. U protivnom, deklaracija će biti po onoj narodnoj pesmi „zavođenje za Goleš planinu“, navodi se u saopštenju Narodnog pokreta Srba sa Kosova i Metohije „Otadžbina“.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare