DS: OSVETA NAČELNICE PREMA MS UDRUŽENJU

LESKOVAC

 

U udruženju obolelih od multiplaskleroze Jablaničkog okruga (MS udruženje) smatraju da ih je komisija koja je odlučivala o projektima u oblasti socijalne zaštite oštetila time što im je dodelila 400.000 dinara, dok su sva ostala udrženja invalidnih lica dobila po 500.000, koliko su i tražila, rečano je na konferenciji za novinare koalicije „Za pravedni Leskovac DS“, čiji su gosti bili Kata Stojanović iz MS udruženja i Predrag Jovanović, takođe član udruženja, ali i kandidat za odbornika DS-a.

„Mi smo diskriminisani od strane ove vlasti, odnosno načelnice za društvene delatnosti, na taj način jer se njoj i ovoj vlasti nikada do sada nismo udrvarali. Mi smo u ovom gradu diskriminisani, i to od onog trenutka kada sam ja 3. decembra rekla da u gradu postoji diskriminacija protiv nas osoba sa ivaliditetom i prozvala načelnicu društvenih delatnosti zašto nije došla na veoma važnu izložbu koja putuje Srbijom i svetom i koja pokazuje život obolelih osoba sa invaliditetom. Zbog te moje izjave naše udruženje je kažnjeno od strane načelnice, iako je reč o parama građana Leskovca. Mi možemo da, po ustavu i zakonu, tužimo onoga koji nas diskriminiše, a on mora da dokazuje da li je to tako ili nije, rekla je Kata Stojanović.

Inače, predsednik komisije za odobravanje projekata u obasti socijane zaštite bila je načelnica za društvene delatnosti Suzana Stanković Ilić.

Saša Stojanović, kandidat za gradonačelnika, rekao je da to pokazuje da komisija nije nezavisna, jer na njenom čelu ne bi trebalo nikako da bude načelnica, u okviru čije uprave je i formirana komisija. Cilj formiranja komisije upravo je da se izbegne upliv politike, a načelnica je zvanični eksponent jedne politike, rekao je Stojanović.

Budući da je udruženje apliciralo za 550.000 dinara, ne znamo šta da radimo i šta da izostavimo iz projekta, jer nam nisu poslali zvanično obaveštenje šta je isključeno, rekao je Predrag Jovanović.

Na ovoj konferenciji o programu DS-a u oblasti socijalne zaštite govorio je Saša Stojanović. Sažeto, program se sastoji od nekoliko tačaka: da bolesni i nemoćni žive od pomoći države dovoljne za dostojanstven život, da uvek imamo na umu da je socijalna zaštita mera zrelosti jednog društva, a ne ničija milostinja, da ukolonimo sve prepreke – fizičke, materijalne, psihičke – koje invalidima otežavaju ionako težak život. Zatim, DS se zalaže da finansiranje projekata socijane zaštite bude zasnovano na merljivim i jasnim kriterijumima, a da ne bude samovolja jednog čoveka ili njegovih poslušnika, da se odluka o projektima socijane zaštite tiče samo socijane zaštite, a da ne bude samo još jedan način partijske zahvalnosti za političku podršku ili nova forma namirivanja političkih računa, da u komisijama koje odlučuju o projektima socijane zaštite sede ljudi koji su se dokazali i svojim angažovanjem i visokim moralnim kvalitetima kao i da svaka diskriminacija, a posebno diskriminacija po partisjkoj pripadnosti bude zauvek uklonjena iz segmenta života u kojem je diskriminacija najprisutnija.

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare