Osuđenici edukovani treneri

NIŠ

U Kazneno-popravnom zavodu (KPZ) u Nišu 101 osuđenik je prošao obuku na radionicama za sticanje socijalnih veština, a program je jedinstven budući da po prvi put osuđena lica koja su dobila sertifikate kao edukovani treneri prenose stečena znanja drugim osuđenicima, saopštila je danas Uprava za izvršenje krivičnih sankcija.

Kako se navodi, Uprava godinama unazad sprovodi program psihosocijalne podrške za osuđenike i njihove porodice, a zbog pandemije organizovane su onlajn radionice za kontrolu besa i sticanje poželjnih i funkcionalnih socijalnih veština u KPZ u Nišu.

Zbog novonastale situacije uvedena je i video veza osuđenih sa članovima porodice putem Skajpa i Vibera.

Cilj su posebno osetljive kategorije poput žena i maloletnika, tako da je taj vid komunikacije uveden u KPZ za maloletnike u Valjevu, Vaspitno-popravnom domu u Kruševcu, kao i u KPZ za žene u Požarevcu.

Radionice u KPZ u Nišu se organizuju u saradnji sa nevladinom organizacijom Centar za ljudska prava iz Niša, uz finansijsku podršku nemačke  organizacije “Help”.

U KPZ u Nišu se, takođe, sprovode obuke osuđenih za deficitarna zanimanja – krojače, elektroinstalatere, vodoinstalatere, tesare, keramičare, molere, fasadere.

U sertifakatima se ne navodi da su stečeni tokom izdržavanja kazne kako bi se izbegla moguća diskriminacija, a bivšim osuđenicima pomoglo da se što lakše uključe u zajednicu budući da imaju znanje i radno iskustvo u traženim poslovima.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare