Ostavka direktora Slovenačke novinske agencije jer ne pristaje na ucenu Vlade

LJUBLJANA,

Dugogodišnji direktor Slovenačke novinske agencije STA Bojan Veselinovič juče je podneo ostavku, rekavši da ne pristaje na ucene kojima je agenciju izložila vlada Janeza Janše.

Veselinović je na čelu STA od 2009. godine i mandat mu je isticao krajem ove godine, a vlada je nedavno objavila konkurs za novog direktora agencije, kojoj od početka godine odbija da isplati predviđena budžetska sredstva za obavljanje javne službe informisanja.

U izjavi povodom podnošenja ostavke Veselinovič je rekao da se na to odlučio nakon što je učinio sve da se finansiranje obnovi i da dođe do dogovora, ali da nije želeo da potpiše ponuđeni novi ugovor o finansiranju u obliku vladine uredbe, kojom se agencija ucenjuje uslovima koji bi podrazumevali kontrolu njenog rada i uređivačke politike.

“Finansijska blokada je bila tako velika da sam shvatio da je moja ostavka najmanje loše rešenje”, kazao je Veselinovič, prenosi Hina.

Predsednica sindikata novinara u STA Alenka Potočnik izjavila je da je za sve zaposlene u agenciji odluka Veselinoviča šokantna i navela da imaju sredstava za plate samo za još jedan mesec. Pozvala je vladu da pitanje finansiranja reši u što kraćem roku i da omogući da agencija nastavi sa svojim autonomnim i nezavisnim obavljanjem novinarskih poslova.

Reagovalo je i Slovenačko novinarsko društvo (DNS) navodeći da je stanje u novinarstva u Sloveniji alarmantno i da će o problemima sa kojima se suočava agencija STA obavestiti međunarodne organizacije.

Kako je izjavila predsednica DNS Petra Lesjak Tušek, STA se našla u situaciji da s vladom potpiše štetan ugovor kojim bi se finansiranje javne informativne službe obnovilo, ali bi po nametnutim uslovima bio smanjen kvalitet rada novinara i došlo bi do otpuštanja zaposlenih, a alternativa je odlazak agencije u stečaj.

Izvor: FoNet

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare