Osnovna škola “Vožd Karadjordje” obeležila 29. rodjendan

LESKOVAC

Osnovna škola „Vožd Karađorđe“ prigodnom proslavom i programom koji su pripremili učenici škole, obeležila je 29. rođendan. Direktorka Aleksandra Milosavljević kaže da se mnogo toga desilo u poslednjih godinu dana, a izdvaja kao najvažnije tri događaja.

„Dobili smo, nakon skoro trideset godina, objekat koji smo dugo čekali, a to je fiskulturna sala. Konačno će deca imati mnogo bolje, kvalitetnije i savremenije uslove za izvođenje nastave fizičkog i zdravstvenog vaspitanja. Važna stvar za našu školu je i što smo bili domaćin Svetosavskih svečnosti ove godine i u dve nedelje kulturnih i sportskih aktivnosti pokazali organizatorske sposobnosti i izuzetne kvalitete učenika, nastavnika i saradnika škole. Treća važna stvar se tiče kvaliteta obrazovanja. U školskoj 2017./2018.-oj godini, 36-oro učenika, ostvarilo je plasman na neko republičko takmičenje. Osvojeno je šest državnih priznanja, a jedan učenik ostvario je plasman na dve međunarodne Olimpijade i sa njih doneo dve bronzane medalje.“

Direktorka Milosavljević kaže i da učenici ove škole pokazuju dobre rezultate i tokom daljeg školovanja, što je još jedan dokaz da se kvalitetno radi sa decom.

„Taj rad će sigurno pospešiti i uvođenje kabinetske nastave. Svi naši nastavnici predmetne nastave imaju svoje kabinete. To su nekad bile učionice koje su koristili učenici, ali su sada kabineti koje takođe koriste učenici i koji su sada oplemenjeni nastavnim sredstvima za određeni predmet. Sada učenici mali odmor koriste samo da pređu iz kabineta u kabinet. Na ovaj način nastavnici mogu mnogo više da ulože i daju sebe na opremanje kabineta, tu su im na dohvat ruke sva nastavna sredstva…“

U školi se ovde ne staje, nego se postavljaju novi ciljevi i prave novi planovi. Jedan od njih je i nastavak izgradnje botaničke bašte.

„Treba da, čim vremenski uslovi to omoguće, otpočnemo sa radom u drugoj fazi, gde bi se zaista obistinio izraz „botanička bašta““ kaže direktorka i pojašnjava da će se tu naći više od stotinu biljaka retkih u našim krajevima.

„Spremamo se i za parterno uređenje dvorišta, jer su tokom izgradnje fiskulturne sale ruinirani prilazni plato i prolaz od škole do sportskih terena. Desetoro naših nastavnika konkurisalo je za projekat deset digitalnih učionica i dobili smo deset digitalnih učionica. One su raspoređene u kabinetima, pa kad uzmemo u obzir da, npr. istoriju predaju dva nastavnika, a da je u suprotnoj smeni u toj učionici učitelj, automatski smo dobili mogućnost da u tih deset digitalnih učionica projektore, laptopove, zvučnike i sve ono što tu spada, koristi 24 nastavnika u nastavi. Uz pomoć donacije roditelja jednog našeg učenika i same škole, opremićemo čitavu zgradu mrežnim internetom u svakoj učionici. To je velika investicija, 3-4 kilometara kablova se razvlači, košta oko 600.000 dinara…“

Na svečanoj akademiji uručene su nagrade učenicima koji su učestvovali na likovnom i literarnom konkursu. Na likovnom konkursu nagrađeni su Jana Kostić, Nina Stamenković, Sara Mišić, Marija Milenković, Milan Živković i Radmila Urošević. Na literarnom konkursu nagređeni su Jana Stanković, Lana Jovanović, Strahinja Mitrović, Iva Toljić, Dunja Mitrović i Lana Jukić.

Ivan Spirić

ANTRFILE: Za 29. rođendan škola „Vožd Karađorđe“ je u tri dana priredila više aktivnosti. Pored svečane akademije, tu je bilo i literarno veče, kao i radionica za učenike svih škola koja se bavila pitanjima tolerancije i koju je pripremio Đački parlament škole.

ANTRFILE2: OŠ „Vožd Karađorđe“ pohađa 780 učenika raspoređenih u 32 odelenja. Oko 280 njih je romske nacionalnosti. Ono što se iz godine u godinu primećuje je da deca romske nacionalnosti u sve većem broju završava školu. Direktorka Aleksandra Milosavljlević kaže da je taj broj oko 90%.

„Imamo u toj grupaciji učenike koji završavaju školu kao Vukovci, nastavljaju školovanje u Gimnaziji, Medicinskoj školi, ali ima i onih koji su slabiji sa uspehom. Tu je jako važna socijalna situacija, podrška roditelja, tako da se mi trudimo i da na tom polju dosta toga učinimo.“

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare