Počeli izbori na Kosovu

PRIŠTINA-MITROVICA-ŠTRPCE

U sedam sati jutros počeli su  prevremene parlamentarne izbore na Kosovu na kojima pravo glasa ima  milion 872.951 birač, od kojih preko 155.000 glasaju prvi put.

Glasanje će se obaviti na 889 glasačkih centara, a ceo proces nadgledaju domaći i strani posmatrači, njih skoro 30.000.

Koalicija nevladinih organizacija “Demokratija na delu” koja prati izbore, pozvala je učesnike,  političke subjekte, da ne vrše pritisak na birače.

Policija Kosova je saopštila da je  pripremila poseban operativni plan u sklopu kojeg će biti angažovan veliki broj policajaca na celoj teritoriji Kosova, uključujući i sever.

A Kosovsko tužilaštvo je za danas angažovalo 100 tužilaca koji će biti na raspolaganju u svih 38 kosovskih opština u slučaju potrebe.

Odgovorni organi na Kosovu su najavili da će biti kažnjeno svako nezakonsko delovanje, a za one koji prekrše Zakon o pravilama Centralne izborne komisije, predviđene su oštre kazne.

Za 120 poslanička mesta nadmeće se 971 kandidat iz pet koalicija, 19 političkih partija i dve građanske inicijative.

Od toga, pet subjekta je iz albanske zajednice, a svi ostali pripadaju srpskoj, bošnjačkoj, turskoj, romskoj, aškalijskoj, egipćanskoj i goranskoj zajednici.

Albanske partije izlaze u tri politička bloka – najpre koalicija Demokratske partije Kosova, Alijanse za budućnost Kosova i Inicijative za Kosovo, zatim Demokratskog saveza Kosova, Alijanse novo Kosovo i novog subjekta, Alternative, dok samostalno na izborie izlazi pokret Samoopredeljenje.

Kandidati za premijera su Ramuš Haradinaj ispred koalicije na čelu sa DPK, Avdulah Hoti ispred koalicije na čelu sa DSK i Aljbin Kurti iz Samoopredeljenja.

Iz redova srpske zajednice na izbore izlazi pet političkih subjekata sa 94 kandidata za 10 garantovanih poslaničkih mesta u Skupštini Kosova.

Ostale manjinske zajednice takođe imaju deset garantovanih mesta poslanika za Skupštinu Kosova.

Predsednik Kosova Hašim Tači pozvao je građane da iskoriste pravo glasa, jer će to “odrediti u kom pravcu će da ide zemlja”.

On je takođe izrazio zabrinutost zbog zastrašivanja i pretnji građanima, posebno na severu Kosova.

Na sastanku s predstavnicima država Kvinte zatražio je da se srpskim vlastima stavi do znanja da neće biti tolerisano mešanje u unutrašnja pitanja Kosova.

(Fotografija iz arhive JUGpressa)

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare