Osnovano udruženje „Leskovačka akcija“

LESKOVAC
Grupa inženjera, lingvista, preduzetnika,pravnika, lekara, arhitekata i sociologa osnovala je udruženje Leskovačka akcija radi ostvarivanja ciljeva u oblasti urbane ekologije, zaštite i poboljšanje kvaliteta životne sredine i zalaganje za uvođenje koncepta održivog razvoja.
“Danas u gradovima živi 3,5 milijarde ljudi, što čini oko 50 odsto svetske populacije. Procene su da će do 2040. u gradovima živeti dodatnih 2-2,5 milijardi ljudi, što će činiti oko 70 odsto svetskog stanovništva. Zbog toga mnogi gradovi, kako bi očuvali svoje okruženje i prirodu, pristupaju konceptu pametnih gradova. Leskovac treba i može da bude jedan takav grad.
Svedoci smo ubrzanog nestajanja zelenih površina u gradu, nekontrolisane gradnje koja izaziva promenu mikroklime , sve većeg zagađenja vazduha i zemljišta, saobraćajnog haosa, neprihvatljivog stepena buke, postrojenja koja bez prečišćavanja izbacuju otrovne materije u naše reke, neadekvatnog upravljanja komunalnim otpadom … Sve ovo ima negativan uticaj ne samo na naš grad i prigradska naselja, već i na sela i prirodu koja okružuje Leskovac.
Svaka generacija ima pravo da uredi svoje okruženje prema svojim potrebama i mogućnostima – ali uz obavezu da narednim generacijama ostavi obogaćen, a ne upropašćen prostor. Upravo u tom pravcu će Leskovačka akcija usmeriti svoje delovanje”, navodi se u saopštenju.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare