Osamnaestogodišnji Marko prvi doplivao do Časnog krsta u Nišu

NIŠ

Marko Todorović, najmlađi učesnik, prvi je stigao do Časnog krsta za koji se i ove godine plivalo na otvorenom bazenu Čair. Marko ima 18 godina i maturant je Medicinske škole „Dr Miodrag Lazić“ u Nišu. Prvi put je ove godine učestvovao u plivanju za Časni krst,a veliku podršku je imao i od pobulike kao najmlađi takmičar koja je posle dve godine pauze zbog Korone ovog januara na Bogojavljanje mogla sa tribina da bodri plivače.

                  „Nisam plivao zbog nagrade, ovo mi je  bila želja od malih nogu. Oduvek sam želio da plivam i doplivam prvi do Časnog krsta i sada sam tu želju ostvario. Srećan sam zbog toga“, prve su reči Marka Todorovića kada je sa Časnim krstom u rukama izašao iz bazena.

                   Marku plivanje nije strano. Pliva već 14 godina, član je  Plivačkog kluba Niš 2005. i član je reprezentacije. Sa Časnim krstom u rukama pozdravio je trenera Marka Đurovića i predsednika kluba Tomsilava  Okičića  kao i sve plivače u klubu. Pozdrave je uputio i Medicinskoj školi „koja je uvek uz njega“.

                  Marko je i član državnog plivačkog tima.

                 „Državni prvak sam na pet kilometara u bazenu i na otvorenom, vicešampion sam države na 800 metara i 1.500 metara  kraul, ali mi je ovo sada najvažnija i najdraža nagrada“, kazao je Marko.

                   Plivanje za Časni krst Gradska opština Medijana organizuje već 17 godina. Ove godine je plivalo 19 plivača i dve žene. Svi oni prošli su rigorozne zdravstvene preglede pre nego su uskočili u bazen.

                   „Jako mi je drago da je ovogodišnji pobednik najmlađi takmičar koji ima samo 18 godina. Od  opštine će dobiti  nagradu od 30.000 dinara, zlatan lanac i zlatan krst kao i Častan krst koji će dobiti i svi ostali plivači. Ove godine su plivače posle dve godine pauze borile i Nišlije, naši sugrađani koji su ovde sa nama da zajedno obeležimo današnji dan i sve pozdravimo sa Bog se javi“, kazao je Nebojša Kocić, predsednik Gradske opštine Medijana.

                  Osim darova koje daje GO Medijana plivače su i ove godine darivale i članice Kola srpskih sestara koje su za njih pripremile peškire, a pre nego su plivači skočili u bazen, u nebo su poleteli beli golubavi iz ruku članova Udruženja golubova Car Konstantin.

                   I ove je godine među plivačimo bilo i žena. Za Časni krst je plivala i Jadranka Tasić.

                   „Plivanje nije moj sport, ne bavim se time mada sam sportistkinja, ali sam od oslučila da plivam za Časni krst zbog tradicije ali i da proverim sebe i kolike su mi granice i šta sve može žena u šestoj deceniji života. Prijaviću se i sledeće godine, duboko sam uverena u to“, kaže Jadranka koja se, inače bavi trčanjem planinskih trka dužih od sto milja.

                Obeležavanje Bogojavljanja, kao jednog od najvećih hrišćanskih praznika predstavlja spomen na dan kada su se u trenutku krštenja Isusa Hrista  prvi put zajedno pojavili  Otac, Sin i Sveti duh, čime je prvi put objavljena tajna Svete trojice koji su postali simbol vere. Hrišćanski praznik Bogojavljenje, praznuje se i obeležava u spomen krštenja IsusaHrista na reci Jordan.Veruje se da ulazak u vodu donosi dobro zdravlje, a onom ko prvi dopliva do Časnog krsta,imaće sreće tokom cele godine.

               U Nišu plivanje za Časni krst organizuje Gradska opština Medijana  uz svesrdnu pomoć Eparhije niške,  Sportskog centra Čair,  Arrmije Kopnene Vojske Srbije. Odreda Žandarmerije, Uprave za vanredne situacije, Policijske uprave Niš, Zavoda za hitnu medicinsku pomoć i Ronilačkog kluba Naisab.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare