Osamdeset šest tačaka na sednici Gradskog veća

LESKOVAC

 

Danas je održana 59. sednica Gradskog veća na kojoj su gradski većnici odlučivali o 86 tačaka.

 

 

Na današnjoj sednici Gradskog veća, sa izuzetno obimnim dnevnim redom, usvojeni su izveštaji o radu Gradske uprave, javnih preduzeća, ustanova i organizacija koje se finansiraju iz gradskog budžeta, kao i preduzeća kojima su povereni poslovi u oblasti komunalne delatnosti, saobraćaja i prevoza putnika. Razmatrano je i niz pitanja od značaja za život lokalne zajednice.

Načelnik Gradske uprave, Miloš Cvetanović, podsetio je na činjenicu da je promena zakona uslovila objedinjavanje svih dotadašnjih uprava, koje su postale odeljenja, u jednu celinu, što se umnogome odrazilo na kvalitet i efikasnost rada i proizvelo uštede u budžetu od 1o miliona dinara godišnje.

Upkos činjenici da će o izveštajima o radu svakog od podnosilaca detaljno raspravljati skupština na prvom narednom zasedanju, na zahtev gradonačelnika, svi direktori morali su Veću da obrazlože predloge finansijskih za prošlu, i planskih dokumenata za ovu godinu, preduzeća kojima rukovode.  Prema rečima Milenka Milenkovića, direktora Javnog preduzeća ”Urbanizam i izgradnja”, jednog od najodgovornijih u procesu razvoja grada, poslovna 2o17. Godina bila je uspešna, jer je uspešno sprovedena reorganizacija, što se nije odrazilo na relizaciju postavljenih zadataka i ciljeva. Ostvarena je dobit od oko dva miliona dinara.

Pozitivno je poslovao i ”Vodovod”, a kao jedan od značajnih faktora u stvaranju uslova za smanjenje troškova, direktorka Kosara Ilić navodi smanjenje broja zaposlenih za 4,3 odsto u odnosu na 2o16. S druge strane, povećani su produktivnost i naplata:

–          Proizvedeno je preko osam miliona kubika pijaće vode, što je za 4,7 posto više nego prethodne godine. Potraživanja su, poslednjeg dana 2o17. godine, za 11 miliona 711 hiljada dinara manje, što govori o efikasnijoj naplati, a obaveze preduzeća su manje za gotovo 3o miliona dinara.Više je fakturisano, a zbog promene odnosa prema potrošačima, sudski postupci izbegnuti gde god je to moguće.

Posle mnogo godina i ”Komunalac” se mogao pohvaliti pozitivnim bilansom na kraju prošle godine, uprkos ozbiljnim ulaganjima u kupovinu mašina i popunu voznog parka.

Činjenica da je poslovnu 2o17. Završilo sa neto dobitkom od 65 miliona dinara, leskovačku Toplanu definitivno izdvaja od svih ostalih, ali je, po rečima direktora Jovice Djordjevića, iskorišćenost kapaciteta ovog preduzeća tek nešto veća od 7o posto, što ostavlja mogućnost za širenje mreže, što će biti prioritetan zadatak u narednom periodu.

Na današnjoj sednici  veća, gradonačelnik je, na osnovu podnetih izvešataja i ličnog uvida, zaključio i da pomaka na bolje ima u radu ”Pijace” i ”Doma’ te da je GAS prevazišao krizu.

Od Ustanova kulture, izrečene su pohvale na rad gotovo svih, a posebno Turističke organizacije, LKC-a, Muzeja i Pozorišta. Kao predsednik Gradskog veća, Cvetanović je bio zadovoljan i izveštajima o radu preduzeća kojima su povereni komunalni, te poslovi u oblasti saobraćaja i prevoza putnika.

Većnici su razmatrali i Izveštaj o ekonomsko-finansijskom položaju Centra za ekonomiku u likvidaciji, uz zaključak da je što pre potrebno doneti odluku o načinu preuzimanja imovine ove ustanove, koja je procenjena na oko 5o miliona dinara.Zeleno svetlo dobili su i predlozi za pokretanje postupka javno-privatnog partnerstva, bez elemenata koncesije, za realizaciju rekonstrukcije i održavanja sistema javne rasvete, odluke o formiranju i opremanju jedinice civilne zaštite opšte namene, programima za raspodelu sredstava  koja su gradu pripala od naknade za korišćenje šuma i rudnih i drugih resursa na teritoriji grada.

Lokalnim akcionim planom zapošljavanja za 2018. Godinu je predvidjeno 18 miliona dinara, a šef Odeljenja za društvene delatnosti i lokalni razvoj, Bojan Tojaga, obrazložio je plan mera na koje će sredstva biti utrošena:

–          Za subvencionisanje stručne prakse za svršene studente sa prosekom 9 i više , planirali smo 5 miliona, što će omogućiti da 2o akademaca stekne prva praktična znanja. Za subvencionisanje stručne prakse za ostale  svršene visokoškolce, opredeljen je isti iznos i njime će biti podržano 25 praktikanata. Za samozapošljavanje je odvojeno 4 miliona, čime će se pomoći otvaranje 2o-22 nove firme i za javne radove smo predvideli, takodje, 4 miliona, što znači da će 22-28 lica, u toku šest meseci imati pravo na zaradu i uplatu doprinosa.

Na dnevnom redu današnje sednice, našli su se i predlozi planova infrastrukturnog razvoja i implementacije za 2018. Godinu, kao i predlozi projekata koje će grad realizovati u okviru programa prekogranične saradnje sa Bugarskom.

Projekti u oblasti kulture će se, u 2018. godini, finansirati ili sufinansirati sa 9 miliona dinara, iako su zahtevi aplikanata bili trostruko veći. Od 74 pristigla projekta, odobrena su 42, medju kojima su već tradicionalni, koncertne aktivnosti Vokalne grupe ”Libero”, Hora ”Zvezdice”, Orkestra ”Amoroso”, Festival ”Ledamus”, Manifestacija ”Dani Nikolaja Timčenka”, ali i izdavačke, muzičke, scenske, filmske i druge delatnosti iz oblasti kulture.

Na dnevnom redu su bili izveštaji o radu i finansijski izveštaji za 2017. godinu Gradske uprave Grada Leskovca, JP „Urbanizam i izgradnja“, JKP „Vodovod“, JKP „Komunalac“, JKP „Toplana“, JKP „Grdelica“, JP za stambene usluge „Dom“, JP „Pijaca“, JP „Gradska autobuska stanica“, SRC „Dubočica“, Narodnog pozorišta, Narodnog muzeja Leskovac, Istorijskog arhiva Leskovac, Narodne biblioteke „Radoje Domanović“, Leskovačkog kulturnog centra, Domova kulture u Brestovcu, Vučju, Grdelici i Pečenjevcu, Doma kulture Roma, Centra za stručno usavršavanje u obrazovanju Leskovac, Turističke organizacije Leskovac, Centra za socijalni rad, Ustanove za odrasla i starija lica Leskovac, Doma zdravlja Leskovac.

 

Izveštaj o svom radu u prošloj godini podneli su Služba za budžetsku inspekciju, Gradsko pravobranilaštvo, Glavni urbanista grada Leskovca, ali i PWW – Leskovac DOO i „Metroparking jug“. Firme zadužene za autobuski prevoz su takođe podnele izveštaj o svom radu i poslovanje, a među njima su ASP „Jugotrans“ DOO Bobište, „Frenki-komerc“ DOO Zagužane, DOO „Goran“ Dobrotin, DOO „Jugotrans“ Bobište, „Mitić prevoz DOO“ i DOO „Aleks – Bon – Tours“ Leskovac.
Članovi Gradskog veća su imali za razmatranje i tačke dnevnog reda koje su se odnosile na planove za 2018, gde se našao Plan i program rada Narodne biblioteke „Radoje Domanović“, kao i program rada Glavnog urbaniste garda Leskovca.

Između ostalog, data je i saglasnost na odluku kojom se usvaja zahtev „Udruženja paraplegičara Leskovac“ za produženje ugovora o zakupu poslovnih prostorija. Prošle su i odluke o formiranju nekoliko komisija, kao što su Komisija za ostvarivanje prava na finansijsku pomoć za vantelesnu oplodnju, Komisija za procenu osnovnosti zahteva građana za naknadu nematerijalne štete zbog povreda nanetih ujedima pasa lutalica. Usvojen je i predlog odluke Izveštaja o ekonomsko-finansijskom položaju i Početnog likvidacionog bilansa Centra za ekonomiku domaćinstva „Danica Vuksanović“ Leskovac u likvidaciji sa Početnim likvidacionim bilansom i Izveštajem o ekonomsko-finansijskom položaju.


Sve odluke su izglasane jednoglasno i bez diskusija i prosleđene su skupštini grada na dalju nadležnost. Gradsko veće će od predsednika skupštine Aleksandra Đurovića tražiti da zakaže sednicu lokalnog parlamenta za 19. april.

Prati
Obavesti me o
guest

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
gde da nadjem
gde da nadjem
6 godine pre

Ima li neko da mi kaze gde mogu da pogledam koliki su budzeti preduzeca. Trazio sam na sajtu Direkcije, nema nigde izvestaja o radu, a to je zakonska obaveza. Kolike budzete imaju najveca preduzeca?