Niš: Protesti umesto sednice

NIŠ

„Ne damo niški aerodrom“ , orilo se iz hiljade grla danas ispred gradske Skupštine u Nišu.

Danas je u Nišu trebalo da bude održana sednica Skupštine grada na kojoj bi odbornici odlučivali o daljoj sudbini aerodroma „Konstantin Veliki“ u Nišu. S obzorom  na to da je sednica Skupštine grada odložena, jer su pojedinačne odborničke grupe tako odlučile nakon sastanka u Beogradu. danas je više od hiljadu građana Niša protestvovalo je ispred Skupštine grada Niša .

Građani su podizanjem letaka simbolično glasali protiv odluke da aerodrom bude „poklonjen“ državi.

“Naš stav je da o ovako važnom pitanju treba da odlučuju iskljućivo građani Niša” kažu oz Inicijative “ Ne damo niški aerodrom”

Miloš Bošković inicijator protesta u Nišu  odlaganje sednice objasnio “„valjda“ odbornike strah da pokažu svoju volju. Odlučili su da ne glasaju kada su videli da se njihov partijski diktat ne slaže sa odlukama građana Niša“, rekao je Bošković.

On je obraćajuči se skupu rekao da su se o sudbini niškog aerodroma izjašnjavali mnogi predstavnici republičke vlasti, počev od predsednika Aleksnadra Vučića, ali da odluka nije njihova i da o sudbini aerodroma odlučuju Nišlije.

Rastislav Dinić iz Udruženog pokreta slobodnih stanara kazao je da „ovo nije kraj“ već početak borbe za niški aerodrom.

„Oni će pokušati da uzmu aerodrom a mi moramo da budemo spremni da u svakom trenutku izadjemo na ulice“, rekao je Dinić. Prema njegovim rečima, najbitnije je da građani znaju da su odbornici Skupštinenodgovorni za odluku o sudbini aerodroma.

„Niko ne može da donese odluku, ni predsednik, ni premijerka. Mi možemo da je donesemo i zato moramo da svakodnevno podsećamo odbornike da su naši predstavnici i da moraju da zastupaju naše interese“,rekao je Dinić. „Jednim protestom nećemo uspeti da rešimo problem niškog aerodroma. Ovo nije kraj. U narednih nekoliko nedelja, a možda i meseci moramo da podsećamo javnost zašto je loša odluka gradske vlasti da preda niški aerodrom u vlasništvo Republike Srbije. Budite spremni da će ovo biti dug put, ali nećemo odustati. Pokušaće da nam nametnu druge teme i zaokupe našu pažnju da bi uzeli aerodrom, ali tu odluku niko ne može da donese sem naših odbornika. Oni su odgovorni, rekao je Rastislav Dinić iz Udruženog pokreta slobodnih stanara, jedan od organizatora protesta.

Mladen Jovanović iz Nacionalne koalicije za decentralizaciju rekao je da se Niš bori protiv centralizacije i za aerodrom od 1986. godine.

„Kada je grad preuzeo aerodrom 2000. godine bio je rupa u zemlji. Na sred piste je raslo drvo, jer je aerodrom bio borbardovan i uništen. Grad Niš je stavio kao prioritet da dobijemo donacije i da obnovimo aerodrom“, izjavio je Jovanović i dodao da je republika u čitavom proteklom periodu kočila razvoj aerodroma.

On je podsetio da sva svetska istraživanja govore da se na jedno otvoreno radno mesto na regionalnom aerodromu, u lokalnoj zajednici otvore četiri do sedam radnih mesta i da je to ono što Niš ne sme da izgubi.

 Nišlije su još jednom od 61 odbronika zatražile da slušaju glas naroda i da na nekoj od narednih sednica ne glasaju za predlog predlog Gradskog veća o “poklanjanju” aerodroma državnoj vlasti.

SNS je najavio i da će Niš uskoro posetiti i predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji će se lično obratiti građanima povodom ovog slučaja

Učesnici protesta mirno su se razišli posle jednočasovnog okupljanja.

Prethodnih dana u Nišu je održano nekoliko protesta, a sinoć ii protesna žurka na keju na keju.

Inicijatori okupljanja, sa idejom da niška vazdušna luka ostane u vlasništvu grada, jesu – Neformalna frupa građana okupljena oko bivšeg narodnog poslanika Miloša Boškovića, i više nevladinih organizacija.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare